Прокуратура скорочується. Чи будуть зміни? (Відео)

26 листопада прокурор Тернопільської області Олександр Мартинюк звітував про здобутки своїх підлеглих. Він також поінформував про зміни, які відбудуться в органах прокуратури після реформування.

Тернопільщина, за словами пана Мартинюка, має найнижчий рівень злочинності серед областей України. Про це свідчить статистика: 50 злочинів на 10 тисяч населення. Однак втішні показники псують дрібні і «важчі» злочини.

Від початку 2015 року понад півсотні кримінальних випадків стосуються боротьби з корупцією, понад 70 заяв подані проти зловживань держслужбовців. Загалом сума неправомірної вигоди (хабарів) прокуратурою оцінена у 150 млн. грн. На цей час до держбюджету повернуто лише 5.5 млн. гривень. 
Олександр Мартинюк повідомив також, що через реформування органів прокуратури на її працівників чекає колосальне скорочення - під звільнення підпадають 30% працівників апарату.

У зв’язку з цим в області функціонуватиме лише 4 місцеві прокуратури – Кременецька, Теребовлянська, Тернопільська і Чортківська. У новостворених прокуратурах нових облич ми не побачимо. Сьогоднішні працівники просто поміняють посади.

Стосовно претендентів на керівників "нових" прокуратур пан Мартинюк зазначив: "Є 12 осіб, які готові очолити чотири місцеві прокуратури. У результаті співбесід матеріали на трьох кандидатів комісія скерувала Генеральному прокурору. Я думаю, що комісія в цьому плані підходила з професійної точки зору. Людина, яка отримає посаду, повинна в першу чергу бути професіоналом, тому що людина, яка ніколи не працювала в прокуратурі, не зможе організувати роботу". 
В інших районах після завершення реформ з 6-7 працівників виконавчого органу працевлаштованими залишаться лише 2-3. 
Як працюватиме прокуратура області, жителі Тернопільщини зможуть оцінити з 15 грудня, після першого етапу реформування.

 
Оксана СЛОБОДЯН

Вибір читачів за тиждень

Відео