Журналістам розповіли про енергоефективність

Про енергоефективність у житловому секторі говорили журналісти з трьох західних областей і представники Міжнародної Фінансової Корпорації у Тернополі.

ЗОЯ ГОПЦІЙ, радник з правових питань Проекту IFC Енергоефективність у житловому секторі України:
«Був такий форум ОСББ 5 років тому у Львові. І коли ми виступали і говорили про те, що це можна зробити в Україні, що люди можуть об’єднатися, люди можуть піти до банку за кредитами для того, щоб модернізувати свої будинки і сплачувати менше… чесно кажучи, на нас дивилися, ніби ми із цирку приїхали і кажемо щось таке неймовірне з серії фантастики. Починаючи доносити інформацію до людей, ми зрозуміли, що саме брак інформації – це те, що зупиняє до розвитку взагалі нашої країни».
Під час семінару учасники обговорювали актуальні питання. Зокрема про управління багатоквартирним будинком. Про те, як тепломодернізація помешкань впливає на оплату комунальних послуг. А про набутий досвід Тернополя у сфері енергозбереження журналістам розповів міський голова.
СЕРГІЙ НАДАЛ, міський голова Тернополя:
«Зробили аналіз споживання енергії в місті Тернополі і виявили, що при бюджеті міста в 2012 році 800 млн. гривень, споживання всієї енергії по місту йде понад 1 млрд. Тобто, споживається енергії будь-якої (газу, електрики і т. і.) більше, ніж є загальний бюджет міста Тернополя».
Вивчивши можливості економії, за останні роки в місті таки вдалося зменшити витрати газу на 20%. Окрім того, в Тернополі запустили проект термомодернізації житлового фонду, передає intb.te.ua.
СЕРГІЙ НАДАЛ, міський голова Тернополя:
«Мешканці будинку мають можливість за формулою 30х70 (тобто 70% йдуть витрати з міського бюджету, 30% – це фінансування, яке дають мешканці будинку) зробити цілий ряд робіт. Перше – це зробити встановлення індивідуальних теплових пунктів, лічильників тепла, утеплення фасадів, горищ, підвалів, заміна вікон у місцях загального користування. Це можна робити в комплексі, можна робити кожен вид зокрема. Те, що мешканці визначають для себе».
Однією з причин неактивної модернізації українцями своїх помешкань, учасники семінару вважають відсутність зрозумілих пояснень, як це робити та для чого. Кажуть, часто інформація про заходи з енергоефективності є неповною або непрофесійною. Це потрібно виправляти якомога швидше і, сподіваються, семінар у цьому допоможе.
Організатори та учасники семінару переконані, робити свою домівку енергоефективною чи ні – українці повинні вирішити самі. Журналісти ж мають доступно донести людям аргументи за та проти.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео