У Тернополі збільшили допомогу родичам загиблих бійців АТО

Родичам загиблих бійців АТО щомісяця виплачуватимуть допомогу з бюджету Тернополя. Вона становитиме 500 гривень, хоча анонсували меншу суму.

Про це йшлося на останній сесії міської ради під час затвердження Програми «Турбота» на 2016-2018 роки. Доповідав з цього питання начальник міського управління соціальної політики Володимир Сулима.

- Програма потрібна для підтримки малозабезпечених мешканців міста, осіб з обмеженими фізичними можливостями і тих, які внаслідок недостатньої матеріальної забезпеченості потребують допомоги, - сказав чиновник. – Через економічну ситуацію у державі значна частина тернополян нині не може забезпечити собі елементарні речі, тому треба допомагати. Передбачили ми у Програмі і допомогу бійцям АТО та їхнім родинам.

Соціальна їдальня на продукти отримає 300 тис. грн

Розраховувати на поміч із міської казни можуть насамперед інваліди, діти-інваліди, малозабезпечені та багатодітні сім’ї, пенсіонери та інші категорії городян. На виконання Програми, розрахованої на три роки, потрібно майже 14 млн. грн. Причому понад 2 млн. 100 тис. грн. – на виплату матеріальної допомоги. Депутати ж погодилися цю суму збільшити на 300 тис. грн, аби поміч із міського бюджету була вагомішою.

Особливо активними були обранці тернополян, коли почали обговорювати допомогу бійцям АТО, а також родинам загиблих бійців. Розробники Програми пропонували щомісячну допомогу у 200 грн., але депутати наполягли на перерахунку і збільшенні допомоги до 500 грн. на кожного члена родини (загалом таких є сьогодні 26 осіб – прим.).

- Нагадаю, діти бійців АТО у міських школах і садочках харчуються безкоштовно, - продовжує Володимир Сулима. – Передбачені для вояків і їхніх родин й пільги на комунальні послуги.

Передбачили у Програмі навіть ріст цін на продукти, необхідні для соціальної їдальні, що діє при управлінні соціальної політики. Так, у 2015 році на це кухарі мали 261 тис. грн, а в наступному вже отримають 300 тис. грн. Проте у деяких депутатів виникло запитання: навіщо передбачати гроші для громадських організацій?

- Зазвичай ми допомагаємо громадським організаціям інвалідів з нагоди свят, щоб вони могли виплатити премії, - пояснив пан Сулима.

Пропонують, щоб соціальні працівники не платили за проїзд

Пропозиції до Програми внесли депутат від «Самопомочі» Андрій Шкула (про дефіцит пандусів у місті), а також представники фракції БПП Тарас Білан і Михайло Ібрагімов.

- Я пропоную зробити безкоштовним для соціальних працівників проїзд у громадському транспорті, - сказав Михайло Ібрагімов. – Адже їм доводиться багато їздити містом, аби потрапити до підопічних. Крім того, для всіх осіб із особливими потребами проїзд у міжміському транспорті мав би бути також безкоштовним.

Оскільки остання новація – у компетенції обласної влади, міські депутати вирішили написати звернення до обласної держадміністрації. Після цього майже одностайно, 38-ма голосами «за», вони підтримали Програми «Турбота» на 2016-2018 роки.

До речі, того ж дня перед депутатами виступив представник громадської організації ветеранів АТО Володимир Свистун. Він розповів про проблеми, з якими стикаються демобілізовані, а також вояки, які отримали під час військових дій травми. Також пан Свистун закликав депутатів усунути негаразди, які виникають у бійців під час отримання ними передбачених законом земельних ділянок.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео