Агро-новини 29 листопада

Новини аграрного сектору.

Експорт в Росію агропродукції знизився до рівня Кореї

За даними статистики, оприлюдненої Укрстатом, з початку року частка Росії в експорті продукції АПК становить лише 2% (197 млн доларів США) та займає 15 місце на рівні з Республікою Корея (2% від загального продовольчого експорту, 251 млн дол. США).

«Ці цифри свідчать про те, що українські агровиробники, вже маючи досвід російського продовольчого ембарго, за останні декілька років здебільшого змогли диверсифікувати власні ринки збуту, а тому введення російського ембарго з нового року не сильно вдарить по українському АПК», - прокоментувала Олександра Ковальчук, експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

www.ucab.ua

 

Українські молокозаводи не готові підвищувати витрати на закупівлю молока

На цьому під час конференції «Молочний бізнес» наголосила директор із сировини компанії «Люстдорф» Олена Бідна.

«Переробникам молока важко втримувати ціну на продукцію в умовах падіння попиту на внутрішньому ринку. Ми не можемо перекладати все на споживача», — зазначила вона.

З її слів, у випадкуі різкого підвищення закупівельних цін на сировину ціна молока на полицях може підскочити з нинішніх 11—12 грн/л до 18—20 грн/л.

«Це молоко нікому не буде потрібне», — резюмувала вона, підкресливши, що вигідніше буде імпортувати молоко і молокопродукти з Польщі.

Нагадаємо, власник найбільшого в Україні молочнотоварного комплексу «Єкатеринославський» (Дніпропетровська обл.) Анатолій Клименко заявив, що рентабельною для молока екстра-ґатунку є закупівельна ціна 7 грн/л. Нині середня вартість такої сировини – у межах 5,7 грн/л.

За даними Союзу молочних підприємств, закупівельні ціни на молоко в Україні майже зрівнялися з цінами в ЄС, що робить продукцію українських молокозаводів не конкурентоздатною.

http://agravery.com/

Уряд планує відмінити процедуру передачі сільськогосподарських угідь в оренду без конкурсу

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру має намір скасувати право на позаконкурсну оренду землі сільськогосподарського призначення для ведення комерційної діяльності, зокрема фермерського господарства. 

Про це заявив глава відомства Максим Мартинюк.

«На сьогоднішній день в законі є можливість безаукціонного отримання землі в оренду. Йдеться про передачу фермерам земельних ділянок для ведення фермерської діяльності, і цю можливість планується скасувати. Таким чином, всі землі, які надаються з метою ведення комерційної діяльності, будуть проходити виключно через аукціони», — підкреслив він.

Відомство планує кардинально змінити порядок проведення аукціонів, запровадивши електронні торги.

«Планується створити електронний сервіс з проведення аукціонів і зробити проведення аукціонів повністю дистанційним і екстериторіальним», — сказав Мартинюк, додавши, що на сьогоднішні для участі в аукціоні необхідно подати велику кількість документів і особисто бути присутнім під час його проведення.

За його словами, такі нововведення дозволять максимально прозоро сформувати систему відносин між державою та бізнесом у земельній сфері.

УНІАН

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео