У Тернополі зберуться ветерани юннатівського руху

2 грудня о 10 годині у Тернопільському обласному центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді розпочнеться збір ветеранів юннатівського руху Тернопілля, присвячений 90-річчю юннатівського руху в Україні.

Адреса центру: м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 21.  

У програмі заходу:

-   9.00–10.00 – заїзд та реєстрація учасників збору

-   10.00–10.15  - огляд навчальних кабінетів та лабораторій

-   10.15  – 13.00 – робота круглого столу «Пам’ятаємо минуле, пишаємось сьогоденням»

-   13.00 –13.30 – відзначення ветеранів юннатівського руху Тернопільщини

Довідка з історії юннатівського руху. У непростий і бурхливий післявоєнний час з ініціативи досвідчених педагогів, спеціалістів різних галузей виробництва почали з’являтися нові форми виховної роботи серед молоді. За прикладом київських шкіл, однією з найпрестижніших і найбільш корисних масових справ став юннатівський натуралістичний рух за міцні знання і всебічний розвиток молодої особистості.

Під час Другої світової війни Тернопіль був зруйнований, тому 1 вересня 1948 року в м. Заліщики була організована обласна станція юних натуралістів. Ініціатором, організатором і першим директором був директор загальноосвітньої середньої школи райцентру Григорій Іванович Костинник.

У 1954 році обласну станцію юннатів було переведено до Тернополя, директором її було призначено Платона Григоровича Висоцького.

В 1965 році обласна станція юннатів за досягнуті успіхи в навчально-виховній і дослідницькій роботі з біології та сільського господарства була нагороджена найвищою урядовою нагородою – Грамотою Президії Верховної Ради України.

У 1993 році обласну станцію юних натуралістів перейменовано в обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді.

У 90-х роках минулого століття Тернопільська обласна станція юних натуралістів, керуючись законом України «Про освіту», стає невід’ємною ланкою системи безперервної освіти, що створює умови для духовного й інтелектуального розвитку дітей та юнацтва, формує їхню національну самосвідомість, творчі інтереси і таланти, забезпечує дозвілля

Сьогодні в закладі працює 65 груп, навчанням в яких охоплено понад 1000 вихованців – учнів шкіл та ВПТУ міста Тернополя, Тернопільського району та інтернатних закладів, де навчаються діти з особливими потребами.

Навчальний процес  у Центрі забезпечують 21 педагог, з них - 7 Відмінників освіти України, 1 педагог нагороджений нагрудним знаком «Софія Русова». З 1981 Центр очолює Герц Іван Іванович – Заслужений працівник народної освіти України.

Пріоритетні напрями роботи закладу:

1. Модернізація змісту позашкільної еколого-натуралістичної освіти внесенням відповідних змін до структури та змістового наповнення методичної, практичної та виховної її складової;

2. Впровадження нових ефективних технологій  навчання;

3. Національно-патріотичне виховання засобами еколого-натуралістичної освіти, що сприятиме формуванню у підростаючого покоління любові до української мови та природи рідного краю, шанобливого ставлення до традицій і звичаїв;

4. Виховання громадян, готових до виконання обов’язку із захисту Батьківщини, незалежності та  територіальної цілісності України.

Прес-служба обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео