Московський патріархат воює за кременецьку паству

24 листопада Тернопільський апеляційний суд зобов’язав Кременецький районний суд відновити провадження у справі про визнання недійсним рішення зборів сільської громади села Башуки про «переведення» релігійної громади храму Української Православної Церкви на честь Святого Архістратига Михаїла в УПЦ КП та перереєстрацію статуту громади.

В УПЦ кажуть, що церква в селі Башуки була «захоплена» 14 червня представниками УПЦ КП за підтримки радикалів. При цьому рішення релігійної громади УПЦ було начебто підмінене рішенням сільської громади. Кременецький районний суд свого часу відмовив вірянам УПЦ у розгляді справи про захоплення їхнього храму, мотивуючи це тим, що громади УПЦ вже не існує, а, отже, позов вони подавати не можуть.

Наступного дня, 25 листопада, Кременецький районний суд задовольнив позов православної громади УПЦ села Колосова про визнання недійсним протоколу зборів, згідно з яким Тернопільською ОДА була зареєстрована громада Київського патріархату та внесено зміни до статуту громади УПЦ. Таким чином, рішення Тернопільської ОДА від 28 серпня скасовано.

В УПЦ звертають увагу, що 26 серпня Кременецький районний суд заборонив Тернопільській ОДА «приймати рішення про реєстрацію нової редакції статуту релігійної громади «Парафія Святого Апостола Іоанна Богослова» с. Колосова». Та, не зважаючи на заборону, 28 серпня керівництвом

Тернопільської ОДА було підписано розпорядження про внесення змін до даного статуту.

Про це повідомляє religions.unian.ua.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео