Тернополянам почали надходити платіжки за тепло

Тернополянам уже почали надходити платіжки за тепло за зимовими тарифами. Суми у квитанціях, м’яко кажучи, шокують. Тариф на опалення газом зріс на 86 (!) відсотків і нині складає 14,88 гривні на один квадратний метр опалювальної площі! Відтак, якщо в помешканні не встановлене індивідуальне опалення, лише за тепло доведеться викласти кругленьку суму.

Так, за опалення двокімнатної квартири площею 62 квадратні метри тернополянка Ірина Марушій за жовтень заплатила 700 гривень, а якщо сюди додати ще спожиту електроенергію, плату за газ, воду, послуги ЖЕКу, то набіжить ціла тисяча! Якщо ж врахувати, що опалювальний сезон розпочався лише з середини жовтня, а зарплатня на Тернопільщині – одна з найнижчих в Україні, то левову частку доходів зжере квартплата. А що вже казати про пенсіонерів? Для того, щоб опалити стареньку хатину в селі, доведеться віддати чи не усю пенсію, пише Нова Тернопільська газета.

Порятунок замерзаючих — справа рук самих замерзаючих

А тим часом усі масово утеплюють помешкання, аби зменшити споживання газу. Це актуально особливо для мешканців приватних будинків, які кажуть, що тепер палити газом – невимовна розкіш. У селах масово повертаються до давнього способу і палять дровами та вугіллям. Для тих, у кого збереглися старі грубки, це не проблема, а дехто встановлює твердопаливні котли або переходить на електрику. Словом, кожен рятується, як може!
– Щоб зекономити на опаленні, тернополяни почали масово утеплювати свої квартири, – розповідає директор КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Андрій Чумак. – Прогулюючись містом, можна побачити безліч будинків, на фасадах яких є утеплені острівці. Одначе найбільш ефективно це робити для усього будинку і встановити лічильник тепла для цілого будинку, тоді економія буде відчутною. Мешканці гуртожитку на вул. Лук'яновича, 1 пішли іншим шляхом і завдяки програмі енергоефективності встановили індивідуальний тепловий пункт, що дозволяє самостійно регулювати подачу тепла. Порівняно з попередніми показниками, за жовтень мешканці будинку зекономили майже 60% тепла, і це при тому, що в помешканнях стало тепліше!

Джерело: www.facebook.com

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео