Якісне вікно допоможе заощадити

Вікна є одним з основних джерел втрати тепла, тому саме з них фахівці радять починати термомодернізацію житла. Про це розповіли на семінарі «Енергоефективність та соціальний захист населення в умовах підвищення тарифів», який відбувся у Тернополі.

Через суттєве підвищення тарифів тернополяни почали активно впроваджувати енергозберігаючі технології. Ні для кого не секрет, що в зимово-осінній період найбільше коштів йде саме на опалення. Проте часто ми викидаємо гроші просто на вітер, адже тепло безперестанно «тікає» з оселі, яка не обладнана енергоефективно.

Першим і найпростішим кроком в проведенні термомодернізації є встановлення енергеефективних вікон, адже через неякісне скління будинок може втрачати до 47% тепла (з урахуванням інфільтраційної складової).

- Для того, щоб вікно зберігало тепло, воно повинне відповідати певним критеріям, - говорить спеціаліст віконної справи Андрій Савчук. - Часто покупці думають, що консультанти намагаються нав’язати якомога дорожче вікно, а вони зможуть обійтись і звичайним пластиковим. Але потім ті ж зекономлені гроші підуть на опалення - це як черпати воду з дірявого човна. Вікно - це не лише сколопакет та рама, а ще й камери профілю, ущільнювачі, армування, стулки, штапіки, вологопоглиначі тощо. Важливим аспектом є і якісний монтаж, який допоможе не лише суттєво підвищити ефективність вікна, а й подовжить строк його експлуатації. Звичайно, якість має свою ціну.

До речі, в Україні існує цілий ряд програм, спрямованих на стимулювання споживання енергозберігаючих технологій і на їх широке впровадження.

Одна з таких програм - «Тепла оселя», метою якої є підтримати заміну старих вікон на нові, що мають високі параметри енергоефективності. Відповідно до її положень, ряд банків беруть участь у програмі і можуть фінансувати придбання приватними особами нових вікон, оплачуючи до 30% їх вартості.

На що варто звернути увагу, обираючи енергоефективне вікно? Для різних будинків вартість і ефекти енергозбереження від установки нових вікон відрізняється в залежності від розміру скління, типу, матеріалів і складності виконання вікон. 

Наразі найбільш поширеними на території України є 2-камерні склопакети (два скла встановлюють на певній відстані одне від одного, а вільний простір заповнюють повітрям або інертним газом). Віконний профіль має бути щонайменше 70 мм завширшки та мати принаймні 5 камер. Бажано не використовувати металеві деталі, які контактують з внутрішнім і зовнішнім повітрям, оскільки це підвищує тепловтрати через вікно. 

Необхідно також відзначити, що компанія, яка встановлює вікна у будинку, повинна якісно виконати герметизацію стиків вікна зі стінами і підвіконням, бо в іншому випадку тепло буде «виходити» через ці стики. Це може обернутись запотіванням чи замерзанням вікна, та навіть пліснявою. Стануть у нагоді функції зимового провітрювання та блокування неправильного відкривання.

Додаткова теплова ізоляція вікон або їх заміна на сучасні склопакети може підвищити температуру у приміщенні на 4-5 °С. Обирайте вікна правильно, і це позитивно позначиться не лише на теплі в оселі, а й на Вашому гаманці.

Юлія НІКІТІНА

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео