На Тернопільщині з’являються перші жертви погоди

Днями кременецькі лікарі рятували першого потерпілого через холод – 73-річного чоловіка. Пенсіонера шпиталізували з діагнозом «Двобічна пневмонія, загальне переохолодження, шизофренія».

Переохолодження або гіпотермія – це стан, коли температура тіла знижується настільки, що звичайне функціонування органів ускладнюється. Як наслідок,  виникають серйозні збої в роботі систем організму, що можуть призвести навіть до смерті, якщо вчасно не вжити заходів. Людське тіло в умовах холоду постійно виробляє тепло, проте воно швидко зникає. Найчастіше такий стан характерний для дітей та літніх осіб.

Небезпеки можна уникнути, керуючись здоровим глуздом та кількома правилами:

В холодну пору обов’язково носіть теплий одяг, шапку та рукавиці. Якщо попереду багатогодинна прогулянка чи справи, оберіть багатошарову одежу, це дасть можливість контролювати терморегуляцію.

Якщо ви промокли, постарайтесь максимально швидко переодягнутись в сухий одяг.

Вживайте більше гарячих та теплих напоїв, але уникайте алкоголю та кофеїну – вони перешкоджають виробленню власного тепла.

Ситно харчуйтесь перед виходом – організму потрібна енергія, щоб зігрітись.

При можливості – частіше заходьте у тепле приміщення.

Більше рухайтесь – це допоможе зігрітись.

Маленьких дітей віком до трьох років при температурі повітря від -10 °С на вулиці краще не виводити. Школярям обмежте прогулянки, якщо за вікном – нижче 20 °С.

Основні симптоми переохолодження: тремтіння, неадекватна поведінка, втрата координації, відсутність реакції на питання і вказівки . У важких випадках : втрата свідомості, слабке дихання, рідкісний пульс.

Перша допомога: перенести потерпілого в тепле місце, захищене від вітру, переодягнути в теплий сухий одяг і зігріти . Дати випити гарячого, якщо людина у свідомості. Обов’язково викликайте швидку допомогу.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео