У Збаражі спробують зрушити з місця справу «кременецьких люстраторів»

Завтра, 7 грудня, о 10-ій ранку у Збаражі має відбутися судове засідання, на якому розглядатимуть позов судді Людмили Варневич проти активіста Віталія Ващенка. Початок конфлікту був покладений 16 січня цього року, коли обурені ухвалою судді Варневич активісти Кременця закинули її і голову районного суду у контейнер для сміття.

Передісторія «сміттєвого» інциденту така.

13 січня ц.р. суддя Людмила Варневич розглянула і винесла ухвалу у кримінальній справі стосовно колишнього голови Почаївської міськради Олега Іванюка. Його обвинувачували у зловживанні владою і службовій підробці. Іванюку інкримінували незаконне відчуження на користь не встановлених осіб трьох ділянок земель комунальної власності площею 1,4, 1,5 і 1,6 га.

Землю продати хотів, але - не винен

Ухвала судді Варневич містить 11 сторінок тексту. На 10 сторінках розписано, як у Іванюка виник злочинний намір, спрямований на незаконне відчуження земель комунальної власності територіальної громади Почаєва, і як він його реалізував по кожному з трьох епізодів.

Мотивувальна частина закінчується висновком: «Таким чином, в результаті злочинної діяльності Іванюка було незаконно відчужено земельні ділянки загальною площею 4,5 га вартістю 88 998,80 грн, що в 100 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, чим громаді Почаєва завдана істотна шкода».

Попри доведеність злочинних намірів Іванюка, суддя врахувала «пом’якшуючі» обставини у біографії мера-продавця. Зокрема, те, що він «вперше скоїв кримінальний злочин, позитивно характеризується за місцем проживання, нагороджений урядовими нагородами, брав активну участь в громадському житті міста». За що, іншими словами, карати? До того ж Іванюк уже звільнився з посади міського голови за власним бажанням і "вчинити злочин з використанням цієї посади не може"...

Суд дійшов висновку, що на момент розгляду справи «внаслідок зміни обстановки діяння Іванюка втратило громадську небезпеку, і обвинувачений перестав бути суспільно небезпечним».

Знайшли цапа-відбувайла

Ухвала суду: «звільнити Іванюка від кримінальної відповідальності і закрити кримінальне провадження, повернути Іванюку закордонний паспорт» роздратувала громадськість. До Варневич прийшли хлопці з «Правого сектору» з вимогою написати заяву про відставку. Суддя відмовилась. Тоді її підхопили за руки-ноги, винесли на подвір’я і посадили у смітник. Невдовзі туди ж «загримів» і голова Кременецького райсуду Євген Зембра.

Відносно "люстраторів" порушили кримінальне провадження. Правоохоронці затримали лише одного з них, Віталія Ващенка. Його посадили під домашній арешт.

10 листопада у Збаражі мало відбутися перше засідання суду з цієї справи, але воно тривало лише півгодини – не явилася одна з учасників процесу. Усе ж Людмила Варневич встигла заявити свої претензії до Ващенка, оцінивши моральну шкоду у 20 тисяч гривень. Ці гроші у випадку, якщо справа буде виграна, суддя планує передати на потреби військового госпіталю у Дніпропетровську.

Вибір читачів за тиждень

Відео