"Підошву" тернопільського поета екранізував "ГаРмИдЕр" (відео)

Театр-студія "ГаРмИдЕр" Луцького районного будинку культури  записав відео-поезію "Підошва" за однойменною поемою тернопільського поета Ярослава Павуляка, який пішов із життя у 62 роки. Зйомки відбувалися на Волині серед чагарників і глинища.

За задумом художнього керівника Руслани Порицької, ці живі декорації символізують долю народу, який, якщо йтиме вперед, то обов'язково здолає перешкоди і знайде свій шлях. Поема була написана ще у 1969 році, коли Павуляку минув 21 рік, але вона актуальна, як ніколи.

"А де, де монстрації, мітинги, страйки? - писав Павуляк. - А де прокламації, вірші і сварки? І тут на підмогу з'явились підошви людські, безрозмірні, нові і поношені. Підошви, підошви, підошви, підошви".

Коментує письменник Богдан Мельничук, який був знайомий з поетом: "Найповнішим зібранням його творів стала поетична збірка "Дороги додому", яку надрукувало видавництво "Джура" у 2009 році. Саме в ній опублікована поема "Підошва" з її визначальними рядками: 

Підошвою можна заткнути рот.

Але не заткнути нею народ".  

Довідка. Ярослав Павуляк народився у Настасові Тернопільського району. Освіту здобував у місцевій школі, у Львівському училищі прикладного мистецтва ім. І. Труша (відділ кераміки). Після встановлення у 1969 році з друзями пам'ятника Тарасові Шевченку у рідному селі зазнав переслідувань з боку КДБ. Через це не зміг згодом закінчити філологічний факультет Чернівецького університету, Кам'янець-Подільський педінститут. Закінчив інститут ім. Горького у Москві та емігрував до Чехословаччини. На Батьківщину повернувся після проголошення її Незалежності. Працював завідувачем історико-меморіального музею політичних в'язнів у Тернополі. Належав до Спілки українських письменників Словаччини, був членом Національної спілки письменників України. Автор багатьох поетичних збірок.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео