Студентам-рестораторам розповіли, як убезпечитися від СНІДу

Лікар-методист “Центру здоров’я” Андрій Зарусінський провів заняття для студентів Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі, на якому розповів, як запобігти ВІЛ-інфекції/СНІДу.
Що таке імунна система людини, у чому полягають основні функції імунітету, яким чином порушуються структури і функції тієї чи іншої ланки імунної системи і що таке вірус імунодефіциту людини, дізналися студенти під час “Ліцею здорового способу життя”.

- Кожну хвилину у світі не менше 11 людей заражаються вірусом імунодефіциту людини, – зазначив Андрій Зарусінський. - У світі понад 3,2 млн дітей живуть з ВІЛ-інфекцією, 13,2 млн осиротілих дітей до 15 років, що втратили одного чи двох батьків через СНІД. Основною причиною зараження ВІЛ є ін’єкційне споживання наркотиків, при цьому збільшується кількість людей інфікованих статевим шляхом, та дітей, що народилися від ВІЛ-інфікованих жінок. Єдиний спосіб протистояти поширенню вірусу – акцентувати увагу на профілактиці, а єдиним реальним засобом профілактики як самої ВІЛ-інфекції, так і негативних її наслідків є зміна поведінки на безпечну.

Вихованці серйозно сприйняли надану інформацію. У них виникало багато питань, зокрема, стосовно шляхів передачі ВІЛ-інфекції.

Довідково. Перше грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Уперше ця дата, яка відзначається з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, з’явилася в календарі першого грудня 1988 року. Тоді у світі ВІЛ-інфекцією були заражені близько 7 мільйонів осіб. Через 5 років їх було уже 14 мільйонів, сьогодні - понад 50 мільйонів. І це тільки за офіційними даними. Отже, понад 50 мільйонів жителів нашої планети інфіковані вірусом набутого імунодефіциту людини. Уже у найближчі два-три роки вірус стане причиною смерті 80 відсотків з-поміж них. Від моменту початку епідемії СНІДу близько двох десятиліть тому померло 26 млн. осіб, з них близько 5 млн - тільки у 2006 році.
25-27 червня 2000 року в Нью-Йорку відбулася спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН з питань ВІЛ/СНІДу, де була прийнята декларація тисячоліття. У цій декларації лідери світу взяли на себе зобов’язання до 2016 року зупинити і покласти початок тенденції до скорочення масштабів ВІЛ, надавати особливу допомогу дітям, які втратили батьків через ВІЛ/СНІД.
На спеціальній сесії ООН було відзначено, що глобальна епідемія ВІЛ/СНІД за своїми масштабами і спустошливою дією стала однією з найсерйозніших загроз для людства, позаяк підриває соціально-економічний розвиток у всьому світі.

Прес-служба ДОЗ ТОДА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео