«Свободу» залишили без посад в обласній раді

Деревляний і Крупа – заступники голови Тернопільської облради.

Заступників голови Тернопільської обласної ради обрали депутати сьогодні, 8 грудня. Василь Деревляний від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» обійняв посаду першого, а представник Об’єднання «Самопоміч» Любомир Крупа сів у крісло гуманітарного заступника.

Нагадаємо, новим головою обласної ради став Віктор Овчарук. Він отримав 44 голоси «за» під час таємного голосування. Його суперника - Олега Сиротюка підтримали лише 17 колег. Не віддали голосів жодному із кандидатів – троє представників політичних сил. Віктор Овчарук відразу ж прийняв присягу посадової особи місцевого самоврядування. Адже депутати проголосували «за» присвоєння рангу посадової особи місцевого самоврядування голові Тернопільської обласної ради шостого скликання.

Щось пішло не так, як планувала «Свобода»

Кандидати на посаду заступників голови облради пройшли повну процедуру ухвалення радою, як і їхній керівник. Спершу Василю Деревляному і Любомирові Крупі надали можливість висловитися про плани діяльності на посадах. Згодом посипалися запитання. Одне з них – до Василя Деревляного було доволі двозначним: «Як ви ставитеся до зрадників?». Той, хто його поставив натякав про закулісні ігри політиків.

За конфіденційною інформацією, між «Свободою» і «Батьківщиною» тривали непрості перемовини. Врешті ці політичні сили начебто мали висунути єдиного кандидата на посаду голови облради. Ним мав стати Олег Сиротюк. Але щось пішло не так, як планувалося. «Батьківщина» ще до голосування повідомила, що підтримує Віктора Овчарука. Експерти не сумніваються, що саме за це панові Деревляному «віддячили» посадою першого заступника голови облради.

П’ять політсил створили нову коаліцію

Перша сесія облради загалом пройшла спокійно. Утім, не все було гладко. Наприклад, депутатів перед голосуванням довелося вчити користувалися системою «Віче». Дуже довго на табло з’являлося, що у залі – 64 обранці краян, а голосували лише 63-є. До того ж, новообрані депутати часто плуталися у нормах регламенту, порушуючи його. Тож у залі кілька разів доходило до словесної перепалки.

До речі, перед початком процедури голосування за заступників голови облради депутати зробили тривалу перерву. Знову взялися до роботи лише о 16 годині. Врешті нічого не змінилося: і Василь Деревляний, і Любомир Крупа все-таки отримали свої крісла. Цьому посприяло створення нової коаліції. Вона складається із представників п’яти політичних сил: Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, Об’єднання «Самопоміч» і «Громадянська позиція». В угоді між ними йдеться, що політичні партії утворили коаліцію (цитуємо) «з метою співпраці та орієнтуватимуться на пріоритети розвитку територіальних громад, боротьби з корупцією, прозорістю влади, створення умов для залучення інвесторів для Тернопільщини, соціальну допомога воїнам АТО, збереження та підтримки села». Відтак бюджетну комісію облради, згідно із цією коаліційною угодою, очолить представник Радикальної партії Олега Ляшка.

Оскільки партійці від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» не потрапили у керівництво обласною радою, вочевидь, тепер слід очікувати оголошення про перехід їхніх 13-ти депутатів в опозицію.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото «Терену»

Довідка. Василь Деревляний - екс-народний депутат від виборчого об’єднання «Батьківщина». Голова Тернопільської обласної організації партії від січня 2003-го. Одружений. Виховує сина. Осередок партії Юлії Тимошенко на Тернопільщині за ці роки кілька разів «лихоманило» саме через непоступливість Василя Деревляного. Утім, він втримався на посаді, попри усі намагання противників.

Любомира Крупу влітку 2014 року призначили директором департаменту освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації. Закінчив Тернопільський державний педагогічний інститут, за фахом – учитель історії. Має науковий ступінь кандидата історичних наук. Із вересня 2001 року працював викладачем, старшим викладачем, проректором із виховної роботи, доцентом кафедри гуманітарних дисциплін Приватного вищого навчального закладу "Тернопільський комерційний інститут". Як тільки стало відомо, що Любомир Крупа буде кандидатом у депутати до обласної ради від «Самопомочі», почали з’являтися публікації, в яких намагалися очорнити чиновника ОДА.

Вибір читачів за тиждень

Відео