На Тернопільщині знайшли домовину з мушкетною кулею в скелеті (фото)

На околицях Гусятина археологи у давньому кургані виявили загадкове поховання. Приблизний його вік – 400 років.

Про знахідку «Терену» розповів археолог Василь Ільчишин.

- Ось вони, ці цвяхи з домовини. Знайшли їх майже двадцять. Іржаві, але ще міцні, хоча їм майже чотири століття, – археолог показує рівновеликі, грубувато-загострені цвяхи.

Знайшли їх у залишках домовини, де лежав скелет. Розкопки біля Гусятина нещодавно завершила експедиція Державного підприємства «Охоронна археологічна служба України «Подільська археологія» за участю Тернопільської обласної інспекції охорони пам’яток історії та культури. 

Територія, на якій знаходився давній курган, була відведена під дачне будівництво.

- Про цей курган нам було відомо раніше, - каже Василь Ільчишин. - Три роки тому його виявили наші колеги з охоронної археологічної служби України «Подільська археологія». А цього року ми працювали в урочищі «Могилки» і виявили цікаву знахідку у верхній частині кургану - поховання у дерев’яному гробі. Це класичне християнське поховання, головою померла лежала на захід.

- І хто ж там був похований?

- Антропологи зі Львова встановили, що це була жінка віком 25-30 років. Коли ми зачищали саме поховання, то в середній ділянці тіла жінки знайшли мушкетну кулю.

- Тобто жінку вбили?

- Імовірно, так. Коли я почав розчищати знахідку, то біля голови знайшов залишки тканини з двох боків черепа. Зразки ми відправили у Харківський національний університет, де працює історик Тетяна Крупа, спеціаліст із дослідження тканин. Вона підтвердила наші здогадки, що тканина збереглася тому, що у її структурі були срібні нитки, які перепліталися із шовком. По суті, срібло дало патину і законсервувало залишки тканини. Виявили і застібку від верхнього одягу, швидше за все, - плаща, бо є залишки петельки. Це все застібалося ґудзиком-котасиком.

Гудзик-котасик

- Вашим колегам-археологам вже траплялися подібні знахідки?

- На Тернопільщині - ні. Взагалі це дуже рідкісна знахідка, бо дуже рідко археологи знаходять залишки тканини у похованнях, ще й із срібними нитками. Такий ґудзик-котасик знайшли львівські колеги під час розкопок пізньосередньовічного Львова.

- Про що це свідчить?

- Коли знайшли поховання XVII століття, а саме такий орієнтовний його вік, то це свідчить, що то була не зовсім звичайна людина, вона належала до багатших верств. За що вбили цю жінку, хто це зробив, ми, напевно, вже не дізнаємося. Можливо, це була жінка, яка володіла якимись особливим даром, чимось відрізнялася від інших… І чого її поховали за містом, може, це – самогубець чи «відьма», хто його знає. Навколо були давні цвинтарі, та й в самому Гусятині були місця для поховання…  

- А з якого дерева була виготовлена домовина?

- Це важко дослідити, але сама домовина є свідченням заможності. На той час переважно використовували або саван, або довбанку. Крім того, таку велику кількість цвяхів у звичайних домовинах не використовували. Бачите, вони мали форму літери «Г» і «Т». Перші характерні для шістнадцятого століття. А «Т»-подібні цвяхи вже виготовляли у сімнадцятому столітті. Так що, швидше за все, поховання датується сімнадцятим століттям.

- А сама куля до якого часу належить? 

- Куля датується XVI-XVII століттями. Цікаво, що у залишках домовини ми знайшли фрагменти гончарної кераміки - невеличкої мисочки чи кубочка. Це свідчить про тризну, поминання померлої, коли відбувалося поховання. 

- Що ще було у кургані?

- Знайшли наконечник стріли ранньо-скіфського часу, кераміку епохи бронзи, раннього залізного часу. Дослідження ще до кінця не завершені. Думаю, це ще не всі знахідки.

- Можна сказати, що курган був насипаний не спеціально для поховання невідомої жінки?

- Курган міг використовуватися ще з епохи бронзи, це II тисячоліття до нашої ери аж по середньовічний час. На ньому, видно з усього, постійно підхоронювали померлих, тобто курган використовувався багато разів. Йдеться про багаторазове нашарування померлих. Цей курган був споруджений десь всередині другого тисячоліття до нашої ери. Можливо, його використовували і в ранньо-скіфському часі, це восьме-сьоме тисячоліття до нашої ери. У Першу світову війну насип, що теж цікаво, виконував функцію вогневої точки. Тут знайдено два снаряди, сліди від вибухів бомб, кулі тих часів…

- Подібні кургани на Гусятинщині хтось ще досліджував?

- Розкопки скіфських курганів на межі Гусятинського і Чортківського районів проводив у 2006-2008 роках археолог зі Львова Микола Бандрівський…

Розкопки таємничого кургану біля Гусятина продовжуватимуться. Хтозна, можливо археологи знайдуть нові артефакти, які дозволять розкрити таємницю смерті молодої жінки, убитої майже 400 років тому…

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора та Василя Ільчишина

Вибір читачів за тиждень

Відео