Збірка тернопільського американця визнана книгою року BBC

Переможцем премії Книга року BBC-2015 стала збірка оповідань «Дім у Бейтінґ Голлов» Василя Махна, а в номінації Дитяча книга року ВВС-2015 – «140 децибелів тиші» Андрія Бачинського.  

Про це повідомляє BBC Україна.

Переможці отримають по тисячі фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті.

Літературний критик і член журі Юрій Володарський прокоментував для Cultprostir: «Збірка оповідань Василя Махна – в усіх відношеннях найкраща книга. Я радий, що вона завоювала головний приз, і можу сказати, що рішення журі з приводу «дорослої» номінації було одноголосним. З приводу номінації Дитяча книга року були дуже серйозні розбіжності і, врешті-решт, ми прийшли до компромісу. Моїм фаворитом була книга Оксани Лущевської «Мені не потрапити до «Книги рекордів Гіннеса».

До фіналу Книги року також потрапили: «Порослий кульбабами дворик» Валерія Шевчука, «Аптекар» Юрія Винничука, «Карбід» Андрія Любки та «Понаїхали» Артема Чапая.

До короткого списку «дитячої» номінації також увійшли книга Оксани Лущевської «Мені не потрапити до «Книги рекордів Гіннеса» та «Івасик Телесюк» Антона Сіяники.

Довідка. Василь Махно народився 8 жовтня 1964 року у Чорткові на Тернопільщині. Закінчив Тернопільський педагогічний інститут та аспірантуру, викладав в університетах Тернополя і Кракова. Автор дев’ятьох поетичних збірок, двох книжок есеїстки, книжки поезій та есеїв «Ровер», книжки оповідань «Дім у Бейтінґ Голлов» (2015), п’єс «Coney Island» (2006), «Bitch/Beach Generation» (2007).

З 2000 року мешкає у Нью-Йорку.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео