Агро-новини 13 грудня

Новини аграрного сектору.

Погодні умови грудня стабілізують стан озимих

Погодні умови поліпшили стан озимих на більшій частині України, розповів заступник директора Гідрометцентру України Анатолій Прокопенко.

За його словами, плюсові денні температури, дощі, достатня кількість світла і практична відсутність нічних заморозків привели минулого місяця до відновлення вегетації озимих посівів, особливо у південних областях.  

«На значних площах сходи, які раніше були в ослабленому або задовільному стані, перейшли у розряд «хороших», збільшилася й кількість сходів у відмінному стані», — розповів метеоролог.

За його словами, загальний потенціал озимих на сьогодні нижчий, ніж за кілька останніх років, через що можна прогнозувати зниження їх врожайності. Надалі доля врожаю залежатиме від того, наскільки успішно пройде перезимівля озимих, оскільки сильні морози при недостатній кількості снігу на полях або утворення крижаної кірки на них при потепліннях можуть призвести до часткової або навіть повної загибелі посівів.

«До кінця грудня погода в Україні прогнозується переважно теплою, можливі похолодання будуть короткочасними. У цілому цей місяць не зробить ніякого — ні позитивного, ні негативного впливу на стан озимих», — резюмував експерт.

Джерело: Кurkul.com

Аграрії отримуватимуть компенсацію за мобілізованих працівників

Закон України «Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період» набрав чинності.

«Гарантії у вигляді збереження місця роботи, посади і компенсації з бюджету середнього заробітку мають тепер і призвані на строкову військову службу (прийняті за контрактом) працівники фермерських господарств, сільськогосподарських виробничих кооперативів незалежно від підпорядкування та форми власності і фізичних осіб — підприємців, де вони працювали на час призову», — роз’яснюють у ГУ ДФС.

Джерело: kurkul.com

Поголів'я ВРХ скоротилося на 5%

Поголів’я великої рогатої худоби станом на 1 грудня 2015 р. скоротилося на 5,3% — до 4,07 млн голів порівняно з аналогічним періодом 2014 р. Передає сайт Державної служби статистики України.

Зокрема, поголів’я корів на цей період зменшилося на 5,2% — до 2,24 млн голів, кількість свиней зменшилася на 5,2% — до 2,22 млн голів, овець та кіз — на 3,6% — до 1,5 млн голів. Спостерігалося скорочення поголів'я птиці на 1,8%.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео