Для тернополян організували імпровізацію вечорниць (відео)

Імпровізовані українські вечорниці провели для тернополян учасники товариства українських студентів-католиків «Обнова». Згадати чи навчитись національних звичаїв міг кожен охочий у переддень Андрієвого свята 12 грудня у приміщення «Карітасу». Вимогою для гостей було дотримання дрес-коду – вишитий одяг.

«Ми показуємо інший бік свята - у стилі колоритних звичаїв нашого народу, - розповідає одна з учасниць Світлана Чихарівська. – Опустимо ворожіння і збитки на Андрія. Українські вечорниці – це  жарти, ігри та пісні. Після театральної імпровізації, яку ми підготували,  гостей чекає дружнє спілкування за столом з варениками та участь в конкурсах. Це продовження імпровізації за  межами сцени».

Театральні мініатюри створювались на репетиціях і навіть під час виступу, зізнається автор ідеї Юрій Мельничук.

«Ми залишили справжні імені, залишили справжні характери акторів, їх манеру мислення, - продовжує він. – Сценарій писали під час репетицій. Учасники змінювали його, виступаючи на сцені. Ми прив’язували давні звичаї української сім’ї до сьогодення, враховуючи сучасні проблеми, вимоги та потреби. Мініатюри показували різні ситуації стосунків, давали варіанти вирішення. Одна пара, до прикладу, мала звичку після кожної сварки садити дерево. За кілька років актори сперечались у власному просторому саду. Показали також специфіку українського села у плані змін та реформ».

До театральної групи можуть приєднатися  усі охочі. Відповідає за організацію подібних дійств культурологічна секція «Обнови».

«В нас є п’ять секцій – філософсько-богословська, соціальних студій, культурологічна, економічна, медична. Ми хочемо, щоб люди всебічно розвивались, а під час діяльності збагачувались духовно та вивчали національні аспекти. Намагаємось, створити сприятливу атмосферу для спілкування, помітити кожного і залучити до активної роботи», - додав Юрій.

Театральні постановки учасники культурологічної секції присвячують традиційним українським святам. Наступною імпровізацією буде вертеп, який завітає у гості до тернополян на Різдво.

Оксана БУЧКО

 

Вибір читачів за тиждень

Відео