Що повинні знати тернопільські батьки про вакцинацію проти поліомієліту

Після трагічного випадку в Білій Церкві, коли у поствакцинальний період помер 3-річний хлопчик, сьогодні чи не кожні батьки вагаються на рахунок того робити чи ні своїм дітям додаткову імунізацію від поліомієліту.

Які можуть бути ускладнення після такого щеплення? Та й які вони, особливості вакцинації від поліомієліту? А що необхідно знати на рахунок протипоказів? На ці та інші актуальні питання, щодо вакцинації від поліомієліту в Україні, дає відповідь директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

Коли можна стверджувати, що це саме вакцинація призвела до летального наслідку?

— Протягом усього періоду використання оральної поліо- вакцини (ОПВ),

сьогодні немає жодних свідчень, що вакцинація ОПВ може спричинити смерть. Навпаки, масова вакцинація дітей від поліомієліту дала позитивні результати — кількість випадків даного захворювання зменшилося на 99%.

Вакцинація оральною поліо вакциною (ОПВ) у дуже рідкісних випадках може викликати паралітичні випадки поліомієліту, відомі як вакцино-асоційований паралітичний поліомієліт (ВАПП). Однак подібні випадки — надзвичайна рідкість. Загальний ризик ВАПП — один випадок на 2,5 мільйона доз вакцини. Переважно це відбувається серед дітей, які не отримали жодного щеплення від поліомієліту. Проте з кожною подальшою дозою подібний ризик знижується. В Україні під час проведення трьох раундів вакцинації ОПВ усіх дітей, які не були вакциновані від поліомієліту жодного разу, для створення індивідуального імунітету спочатку вакцинують інактивованою полівакциною (ІПВ). І тільки через два тижні — ОПВ.

Згідно чіткої детальної інструкції, використовувати ОПВ можна лише протягом 6 годин після відкриття флакону. Вказана вакцина жива, без консерванту. У відкритий флакон можуть потрапити мікроорганізми і якщо зберігати її довше, вони розмножуються. Тож на флаконі обов’язково вказується дата й час відкриття.

Варто зазначити, сьогодні люди перебувають у набагато більшій небезпеці від нинішнього спалаху поліомієліту, під час якого ризик паралічу становить один випадок на кожних 200 інфікованих осіб. А це набагато більший ризик, аніж будь-які можливі несприятливі наслідки внаслідок вакцини проти поліомієліту.

Що зараз відомо про смерть дитини в Білій Церкві? Яка причина трагедії?

— На сьогоднішній день можна впевнено стверджувати, що зв’язку між

вакцинацією трирічного хлопчика та його смертю немає. Відповідно до офіційного висновку національної та регіональної груп оперативного реагування з розслідування НППІ щодо смерті дитини у Білій Церкві, даний випадок стався у результаті захворювань, які збіглися в часі з проведеною вакцинацією ОПВ (тобто до 30 днів після вакцинації), і не є пов’язаними з вакцинацією причинно-наслідковим зв’язком.

Попередній діагноз —  гостра респіраторна вірусна інфекція та кардіоміопатія. Для отримання фінального діагнозу потрібно дочекатися результатів вірусологічного, бактеріологічного та гістологічного дослідження.

Разом із хлопчиком з Білої Церкви 6 листопада 2015 року з одного флакону отримали щеплення ще 9 діток. Їхній стан інших після вакцинації — задовільний.

Якою саме вакциною щеплювали дитину? Хто виробник та скільки дітей отримали її в Україні та чи спостерігалася будь-яка реакція?

—  Хлопчик отримав щеплення оральною поліо вакциною (ОПВ) виробництва

французької компанії "Санофі Пастер", яку ЮНІСЕФ надав Україні в якості гуманітарної допомоги.

Вакцину, якою вакцинували дітей у першому турі, завезли в Україну наприкінці  вересня 215 року та одразу доставили у регіони.

Дана вакцина періодично використовується в Україні ще з 1994 року. Її також застосовували в європейських країнах і в усьому світі протягом останніх 60 років.

Це добре вивчена та якісна вакцина, якою користуються в усьому світі.

Вона пройшла увесь процес перекваліфікації, транспортувалася та зберігалася відповідно вимог Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та України.

Вказана вакцина вже врятувала сотні мільйонів дитячих життів.

Коли в Україні був зафіксований останній випадок смерті внаслідок вакцинації?

—  За останні десять років в Україні не було підтверджено жодного випадку смерті

внаслідок вакцинації. Мали місце випадки анафілактичного шоку, але вчасно  надавалася допомога.

До слова, згідно українського Законодавства, будь-яка негативна подія, що відбувається з дитиною протягом 30-ти днів після вакцинації відноситься до несприятливих подій після імунізації (НППІ), і відповідно регіональні та національна комісії з НППІ досліджують кожен окремий складний чи смертельний випадок, щоб визначити причину.

Яка різниця між вакцинами від поліомієліту, якими нині вакцинують?

— Є два типи вакцин – інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) та оральна

поліомієлітна вакцина (ОПВ). ІПВ містить неактивний вірус поліомієліту і створює індивідуальний захист для кожної дитини, але така вакцинація не здатна перервати передачі вірусу від дитини до дитини. ОПВ містить живий ослаблений вірус поліомієліту.

Для всіх спалахів поліомієліту ВООЗ рекомендує використання саме ОПВ через її унікальну здатність найшвидше захистити дітей від хвороби й зупинити поширення поліовірусу від людини до людини.

Якщо використовувати тільки ІПВ, інфіковані поліовірусом люди не матимуть паралітичного захворювання, однак все ще зможуть передавати вірус іншим. Якщо є багато нещеплених дітей, як в Україні, поліовірус буде поширюватися.

За умови спалаху необхідна ОПВ, щоб перервати циркуляцію вірусу якнайшвидше.

У першому раунді для імунізації дітей використовувалася вакцина, яку після прибуття (у кінці вересня 2015 року) в Україну, відразу доставили у регіони загальною кількостю 2,2 млн. доз. У другому раунді використовується вакцина, яку завезли в Україну в листопаді 2015 року у кількості 4,5 млн. доз.

ІПВ вакцина у кількості 1,1 млн. доз виробництва французької компанії "Санофі-Пастер", також отримана в якості гуманітарної допомоги від ЮНІСЕФ надійшла у регіони для проведення посиленої імунізації дітей, які жодного разу не були вакциновані від поліомієліту.

Які існують протипокази від щеплення дитини?

— Є лише кілька протипоказань для імунізації ОПВ:

- випадки гіперчутливості або алергічна реакція на будь-яку попередню дозу вакцини чи компоненти вакцини;

- дефіцити імунної системи, вродженого походження або ж спричинені окремими медичними препаратами та складними захворюваннями, такими як лейкемія, лімфома чи пухлинами на пізніх стадіях;

- згідно з національними правилами гостре захворювання або загострення хронічного захворювання є тимчасовими протипоказаннями. В такому випадку вакцинацію потрібно відкласти на кілька днів, поки дитина не видужає. Разом з тим, у світі протипоказанням є лише застуда, яка супроводжується температурою тіла вище 38,5 градусів.

Джерело:  www.0352.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео