Виборча кампанія у Тернополі: звідки гроші?

Громадські активісти провели моніторинг витрат партій та кандидатів на вибори. Моніторинг здійснювали активісти Громадського Руху ЧЕСНО та ГО Активна громада в рамках кампанії “Стеж за грошима”.

За час передвиборчої кампанії в Тернополі партії та кандидати на міського голову витратили близько5 млн. грн.

Найдорожчою була виборча кампанії партії «Свобода», за офіційними даними ця партія витратила 1 554 882 грн. Найменше на вибори до міської ради витратила партія «Народний рух України - 1400 грн.

У середньому, щоб отримати один голос, партіям довелося витратити 51 грн. Найкоштовнішими голоси виборців були для партії "Республіка" та БПП «Солідарність»: вони витратили близько 130 грн з розрахунку на 1 виборця.

Активісти кампанії “Стеж за грошима” продовжуватимуть громадський моніторинг новообраної ради та міського голови. Моніторинг проводитиметься за принципами фінансової прозорості та намірів публічно звітувати перед громадою, підтримки доступних та простих інструментів демократії участі, бюджетного регламенту, бюджету участі, незалежного зовнішнього аудиту комунальних підприємств.

"Ми задоволені кампанією "Стеж за грошима" в Тернопільській області. З’явилось нове питання, яке виборець почав задавати політикам: звідки гроші? Піднятий дискурс в перспективі може завдати серйозного удару по політичній корупції, бо наша кінцева мета - прозоре фінансування політичних партій, а, отже, відсутність грошей олігархів і корупційних ресурсів, які можуть нечесним політикам допомогти отримати владу в свої руки", – сказав регіональний координатор руху ЧЕСНО у Тернополі Іван Омелян.

Джерело: news-te.blogspot.com

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео