У 2015 році зареєстрували 7 випадків ускладнень від вакцинації

Близько 8% тернополян написали відмови від вакцинації дітей проти поліомієліту під час другого туру.

Також 4% дітей не допустили до щеплення лікарі через наявність протипоказань. Протягом туру виявили два випадки ускладнень після введення дітям вакцини, їхній зв'язок із імунізацією  на разі досліджують.

Загалом у 2015 році зафіксували 7 випадків ускладнень від вакцинацій різного виду, у 2014 році – 13 випадків.

Про це розповідає заступник головного лікаря поліклінічної роботи міської дитячої поліклініки Володимир Кучма.

- Проведення усіх щеплень роблять на основі Календаря профілактичних щеплень в Україні. Кількість планових щеплень у 2014 році зменшилась в порівнянні з попередніми роками, - розповідає медик. – Їх проводять від дня народження і до 26 років, тільки за письмовою згодою батьків та після висновку лікаря про відсутність протипоказань.

Епідемія – три і більше випадків

Проводять щеплення в області лише у медичних закладах, на відміну від  інших регіонів, де дітей вакцинують і в дитсадках, і в школах. Діти, батьки яких відмовились від вакцинації, відвідують начальні заклади разом із здоровими дітьми. Виключенням є епідемія. Її оголошують в країні після виявлення трьох і більше захворювань.

- У випадку з поліомієлітом маємо два підтверджених діагнози, - продовжує Володимир Кучма. – Так, як це серйозне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом та викликає параліч, все ж після двох випадків було оголошено про додатковий тур проведення вакцинації.

Довіряють сертифікату якості

Для підсилення імунітету проти поліомієліту використовують живу вакцину орального застосування французького виробника. Вона, за словами медика, дозволяє виробити колективний імунітет і зупинити зараження хворобою від дитини до дитини. Її вводять після отримання дітьми інактивованої вакцини у вигляді ін’єкції, яка створює лише індивідуальний імунітет.

- Я вважаю, що питання вакцинації більше стосується Ради безпеки і оборони, - зауважує Володимир Кучма. - Адже невакциноване населення легко винищити під час терористичних акцій відповідного характеру. Альтернатив імунізації проти визначених захворювань немає.

Щодо якості отриманих препаратів – єдиним показником є сертифікат, отриманий разом з вакцинами з Києва. На місцях їх не тестують.

- Усіх вакцин в місті немає. Їх було недостатньо від туберкульозу, від гепатиту, кашлюку і правця, кору і краснухи. Ми отримуємо їх від Міністерства охорони здоров'я України. Це польські, французькі, данські, бельгійські вакцини. Єдине, що виробляють у нас – це харківські препарати на пробу Манту.

Побічні реакції – як у всіх медикаментів

За словами Володимира Кучми, бувають одиничні випадки, коли після вакцинації імунітет не виробляється. Щодо побічних реакцій – їх вияв не досліджений, додає лікар.

- Є ряд протипоказань для проведення вакцинізації дітям, - продовжує він. - Це у першу чергу неврологічні захворювання, ВІЛ-СНІД, інші вірусні захворювання. Лише після висновку дільничного лікаря та повторного огляду дітям проводять щеплення.  Передбачити усі наслідки після вакцинації неможливо, як і після прийняття будь-якого медичного препарату. Є випадки, коли діти помирали від отримання простої таблетки парацетамолу. Також генетично може бути закладено ряд захворювань, які проявляються у випадку стресу. Та ж вакцинація може стати таким стресом, який спровокує явне виявлення уже існуючого аутизму чи цукрового діабету.

Осінньо-зимовий період також загрози для проведення щеплень не становить, стверджує медик.

- Навпаки, організм оздоровлений після літа. Важливо чітко дотримуватись вікових показників і не проводити щеплень раніше термінів Календаря, - додає лікар.

У складі сучасних вакцин уже немає вмісту ртуті, наголошує Володимир Кучма. А вакцинний препарат  у вигляді капель – це традиційний препарат у країнах Європи, який використовують під час планових щеплень, додає медик.

Вимог щодо ізоляції дитини після вакцинації зараз також немає. Діти після щеплення мають право продовжувати відвідувати навчальні заклади.

Незабаром в області розпочнуть третій тур вакцинації проти поліомієліту.

- На сьогодні інактивованою вакциною щепили 72% (912 дітей) від запланованої кількості, живою – 68% (8783 дітей). Під час першого виявили один випадок ускладнень після вакцинації. У другому турі – два випадки після щеплення і два випадки проявів паралічу дітей, які щеплення не отримували. Причини захворювань встановлюють, - повідомив заступник головного лікаря міської поліклініки.

Батьки ж мають доступ до інформації щодо вакцинації у повному обсязі, додає медик. Під час заповнення бланку інформаційної згоди вони можуть задати спеціалістам на місці будь-які питання.

Ми запитали тернополян про ставлення до проведення додаткового  туру  щеплень живою вакциною проти поліомієліту.

Людмила Сочинська, 29 років.

- Я порадилась з лікарями, а також самостійно вивчала дане питання. Можна переконатись по документах в лікарні, що вакцина французького виробника із усіма показниками якості. Я вважаю, що краще перестрахуватись, ніж сподіватись на удачу. Тому, сину я зробила додаткову вакцинацію вакциною ОПВ перший раз (жива оральна вакцина). Інші рази не робила, бо син мав застуду. А побічні реакції виникають через безвідповідальність лікарів та батьків, які не слідкують за станом здоров’я. Батьки у першу чергу мають розуміти, чи можна у даний момент робити дитині щеплення.

Людмила Волошин, 35 років.

- Щеплення - це зараження тією ж хворобою для стійкості  до неї в майбутньому. Тим не менше на сьогодні залишається стільки хворих на туберкульоз, до прикладу. Я в цей захист не вірю, тому не робила сину жодних щеплень. Навіщо з самого народження псувати дитині  імунітет?

Олена Міщишин, 32 роки (прізвище змінено, - прим.авт).

- Я робила щеплення дочці проти поліомієліту інактивованою вакциною. А от живою не ризикую. Вважаю, що епідемія на сьогодні створена штучно. А якості вакцини також не можна довіряти. Хоч інформація про використання розмороженої вакцини не підтверджена, це також інформація. Як і неперевірені слухи про те, що вакцину отримали скоріше, ніж виявили випадки поліомієліту і оголосили додатковий тур вакцинації.

Катерина Поліщук, 24 роки (студентка).

- Я навчаюсь в Голландії. Мій знайомий фармацевт (живе і працює в Голландії, - прим.авт.), каже, що підсилення вакцини живою не має сенсу. За його словами, в Голландії живої оральної вакцини не застосовують, такі препарати використовують за межами ЄС. Тому я б на місці батьків не поспішала вести дитину на щеплення.

 

Довідково:

Перелік планових щеплень згідно Календаря від 2014 року:

 

Вік

Щеплення проти

1 день


 

Гепатиту В-2


 


 


 


 

3-5 днів

Туберкульозу-1


 


 


 


 


 

1 місяць


 

Гепатиту В-2


 


 


 


 

2 місяці


 


 

Дифтерії, кашлюку, правця-3

Поліомієліту-4

Гемофільної інфекції-5


 

4 місяці


 


 

Дифтерії, кашлюку, правця-3

Поліомієліту-4

Гемофільної інфекції-5


 

6 місяців


 

Гепатиту В-2

Дифтерії, кашлюку, правця-3

Поліомієліту-4


 


 

12 місяців


 


 


 


 

Гемофільної інфекції-5

Кору, краснухи, паротиту-6

18 місяців


 


 

Дифтерії, кашлюку, правця-3

Поліомієліту-4


 


 

6 років


 


 

Дифтерії, правця-3

Поліомієліту-4


 

Кору, краснухи, паротиту-6

7 років

Туберкульозу-1


 


 


 


 


 

14 років


 


 


 

Поліомієліту-4


 


 

16 років


 


 

Дифтерії, правця-3


 


 


 

26 років


 


 

Дифтерії, правця-3 
(надалі - кожні 10 років)


 


 


 

 

У Тернополі у 2015 році провели:

19276 із 36804 запланованих щеплень різного виду.

Оксана БУЧКО
Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео