Земля на Тернопільщині приховує багато небезпечних знахідок

У ґрунті знаходиться чимало вибухової техніки, яка залишилася після війни. Тому, звичайне розведення багаття може стати фатальним. Снаряди досить небезпечні, адже людина їх не бачить, щоб захистити себе і вберегти життя.

«Тернопільська земля у свій час потерпала від Першої і Другої Світової війни. Взимку стає дуже багато боєприпасів, які не розірвалися. Хоч і пройшло 70 років, кожного року піротехніки МНС вилучають ще дуже багато боєприпасів. Особливо навесні земля має властивість виштовхувати ті боєприпаси – чужорідні тіла. Проходить 70 років і якщо той боєприпас лежав на глибині, то він виходить, дощі вимивають, вітер. Якщо ви його знайдете, то в жодному разі не торкайтесь, оскільки вибухова речовина через стільки років змінює хімічний склад і стає дуже чутливою до різних зовнішніх факторів», – поділився вибухотехнік.

Експерт розповідає, що існує безліч випадків, коли діти граються з бойовими припасами. Буває, що розпалюють вогонь і кидають в нього боєприпаси, після чого швидко тікають з місця: «Ви можете втекти, а хтось прийшов на вогнище подивитися, що там горить або ви вже забули, пройшло дві-три години, а він нагрівався-нагрівався і відбувся вибух. Тому, якщо ви залишитеся живими, то хтось може постраждати».

Також рекомендують остерігатися спортсменам і людям, які люблять подорожувати або часто відпочивають у лісі: «Можна зорієнтуватися, якщо бачите, що були окопи, якісь бліндажі, воно все зсунулося, засипане після війни, щоб наслідки не траплялися на очі. На своєму практичному досвіді знаю, у селі дуже багато бойових припасів! Тому, категорично застерігаю і прошу, якщо бачите, що на тому місці була війна, то уникайте їх для розведення вогнища, бо хочеться щось посмажити – ковбаску, шашлики і так далі».

Для прикладу, спеціаліст розповів про три нещасних випадки, які трапилася за роки його діяльності:

Люди прийшли до лісу відпочити і розпалили вогнище. Воно горіло-горіло і прогрівався ґрунт. Снаряд лежав на глибині близько 20 сантиметрів, нагрівся і здетонував. Наслідки були трагічними.

Діти вивели на поле худобу пасти і вирішили посмажити картоплю на вогні. Також вибухнув снаряд і хлопчина загинув.

Прибирали на городі і старенька бабуся років 90, яка пережила на той час дві Світові війни, після розведення вогню підкидала у нього листя. Трапилося так, що відбувся вибух. Пізніше син жінки розповідав, що під час війни біля їхньої хати була засідка, а з протилежної сторони стріляли. Ми припускаємо таку думку, що снаряд потрапив у рихлий ґрунт і лежав там. Город перекопувався, прибиралося сміття і підійшов вгору.

Вибухотехнік наголосив, якщо хтось знайде боєпрапас, то про це негайно слід повідомити спеціалістам.

Джерело: ternopil.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео