Священномученик Яким Сеньківський народився у Великих Гаях

Щоразу під час Літургій у Великогаївській греко-католицькій церкві Тернопільського району о. Володимир Хома згадує священномученика Якима Сеньківського і просить його заступництва.

 Мало хто з тернополян знає, що священномученик народився у Великих Гаях в багатодітній сім'ї Сеньківських. Для наших краян з'явилася чудова нагода ознайомитися із Його  життєписом та життєписом інших шести Блаженних священномучеників - вірних УГКЦ, вихованих у традиційних галицьких сім'ях селян та міщан, які отримали духовний вишкіл у семінаріях Львова, Станиславова, Перемишля, посвятилися для душпастирського служіння як греко-католицькі священики, монахи й монахині.  Зібрані  спогади очевидців мученицького життя Блаженних, а також свідчення про оздоровлення за їхнім заступництвом, увійшли до книги "Випробувані, як золото в горнилі" , яку надрукувало видавництво "Місіонер". Автори - відома тернопільська письменниця Леся Романчук та Віра Савран. Дослідницькому перу пані Лесі належать розповіді про священномучеників Василія Величковського, Григорія Лакоту, Григорія Хомишина, Теодора Ромжу, Тарсикія Мацьківа та Якима Сеньківського. За те, що не перейшов на московське православ'я, о. Яким був знищений разом з іншими. Жахливі свідчення про те, що діяла червона орда у в'язницях із святими отцями, неможливо було читати, їх свідомо пропускали. Розіп'яті священики, казани з людськими останками... 

"Є люди, покликані для того, щоб світити іншим, - пише Леся Романчук. - Істинне світло пломеніє безгучно. Не вимагає нічого для себе, не голосить, не вихваляється власним промінням, а лише огортає ним кожного, хто виходить із темряви назустріч... Таким тихим світильником віри і високого людського духу був Яким Сеньківський".  Образ священномученика о. Якима Сеньківського можна побачити у церкві Великих Гаїв.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео