Тернопіль витратить понад 3,5 мільйона на загони самооборони

- Це не означає, що вже завтра хтось побіжить берци купувати. Нам просто треба підготуватися. Таке розпорядження надійшло із Києва, - так міський голова Сергій Надал переконував депутатів на сесії проголосувати за одне із питань.

Мерові довелося втручатися, бо не всі у залі розуміли навіщо Тернополю «Програма забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону, територіальної оборони та мобілізаційної підготовки у Тернополі на 2016 рік». А ще більше депутатів здивували цифри, які вони помітили у табличці про необхідні витрати (див. унизу – прим.). За один рік Програма «тягнула» 3 млн 605 тис. грн.

Доповідав із цього питання начальник відділу кадрового забезпечення Василь Стандрет.

- Програма розроблена для забезпечення сталого функціонування військових частин, формувань і підрозділів, загонів оборони, Тернопільського об’єднаного міського військового комісаріату і створення належного рівня безпеки в місті, - бубонів він за трибуною. – Але насамперед нам треба подбати про функціонування загонів самооборони. Ці люди чергуватимуть на блокпостах навколо Тернополі у разі загострення ситуації.

Місто само створювати загони самооборони, за словами пана Надала, не планувало. Але виконувати вказівку «згори» - мусить.

- Через зростання соціальної напруги в країні внаслідок втручання Російської Федерації у внутрішні справи України на загальнодержавному рівні прийняли низку нормативно-правових актів, які регламентують функціонування на території населених пунктів нових військових формувань, - пояснює він.

Отже, завдяки фінансуванню цієї програми, у місті мають намір купити формений одяг і взуття, засоби зв’язку, бронежилети, кулезахисні шоломи, захисні окуляри та інше. Причому з умовою - фінансування цих витрат здійснюватимуть у межах фінансових можливостей міського бюджету. Тобто купувати 1000 пар берців дійсно уже завтра ніхто не буде. Але у разі виникнення загрози місто зобов’язане повністю одягнути тих, хто чергуватиме на блокпостах.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора     

Паспорт програми

Термін реалізації програми

2016 рік

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

3 605 000 грн

Кошти міського бюджету

(рекомендовані обсяги)

3 605 000 грн

Створення і діяльність загонів оборони Тернополя (у тис. грн)

придбання предметів індивідуального захисту і самооборони (бронежилетів, кулезахисних шоломів, захисних окулярів та ін.)

400

придбання форменого одягу і взуття

600

придбання засобів зв’язку (рацій, портативних радіостанцій та інше)

245

придбання засобів спостереження, інших технічних засобів (біноклів звичайних та нічного бачення, тепловізорів та інше)

350

проведення ремонтно-відновлювальних робіт у приміщеннях пунктів оборони міста

450

виготовлення мішеней

50

проведення навчань із бойового злагодження

75

облаштування пунктів оборони міста (придбання ліжок, матраців, постільної білизни, побутових речей)

260

За проектом рішення міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео