Скандал на Тернопільщині: громада Ланівців проти свиноферми (відео)

У Ланівцях люди вимагають закрити потужне прибуткове підприємство через сморід. На фермі ж переконують, що від свиней більше користі, ніж шкоди.

На Тернопільщині розгоряється конфлікт між громадою селища Ланівці та підприємцями, які два роки тому створили сучасну ферму, де розводять племінних свиноматок. Три тижні люди блокують в’їзд до підприємства, а, отже, - і підвіз корму для тварин. Місцеві переконують, що жити поряд із фермою неможливо - тут смердить, а відходи отруюють воду в криницях, бо тримають свиней надто близько до їхніх будинків. Насправді ж колгосп тут був ще з 60-х років. Тут тримали худобу, свиней, а потім вже поряд з фермою почали будуватися люди.

На ферму репродуктори закупили майже 2 тисячі свиноматок із Данії. Коли поголів’я збільшили, з’явився і неприємний запах. Вперше люди запротестували у травні. Відтоді підприємство взялися модернізувати: закупили спеціальні фільтри, укріпили лагуну для зберігання відходів, обсадили територію деревами. Сморід зменшився, та, незважаючи на це, люди вимагають закрити ферму, адже керівництво пообіцяло до початку грудня перевезти свиноматок. Щоправда, на фермі переконують:поки не побудують новий репродуктор, зробити це вдасться не раніше вересня наступного року.

Кілька десятків працівників тепер бояться залишитися без роботи. Середня зарплата на підприємстві - 5000 грн, а знайти іншу роботу в Ланівцях неможливо - тут це єдине діюче підприємство.

Одні блокують дорогу, бо смердить, а інші за парканом гуляють з маленькими дітками та переконують, що неприємного запаху не відчувають, а воду з криниць п’ють навіть немовлята.

Сучасна агропромислова інвестиція під загрозою, стверджують на підприємстві. Ці свиноматки належать до генетичного фонду племінного тваринництва в державі та завезені в Україну за дозволом Мінекономрозвитку. Проте корм у тварин майже закінчився, а що робити далі, на підприємстві не знають.

Правоохоронці бездіють попри те, що порушується закон. Мітингарі перевіряють кожну машину, щоб на ферму не завезли корм. Поліція порушила за фактом карну справу про перешкоджання здійснення підприємницької діяльності групою осіб, але розблокувати дорогу не вдається.

Місцеві чиновники визнають: підприємство наповнило бюджет майже на мільйон гривень. Аби воно і далі тут працювало, зацікавлені, але до рішучих дій не вдаються.

Ще в 60-х тут була колгоспна ферма, де тримали велику худобу та свиней. Після розпаду Радянського Союзу господарство занепало, але нові власники реконстуювали ферму. Вони переконують, що не винні, що влада колись виділяла ділянки для будівництва в захисній зоні. Обіцяють покращити санітарні показники, адже новітні технології це дозволяють. Від влади інвестори очікують, що вони забезпечать виконання закону, дадуть працювати підприємству і далі, а вирішення конфлікту буде переведено у правову площину.

 

Джерело: fakty.ictv.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео