Правоохоронці хочуть розв’язати конфлікт у Ланівцях законним способом

Перекриття дороги до свиноферми у Ланівцях вилилося у два кримінальних провадження. На додачу, правоохоронці підозрюють підпал.

Нагадаємо, конфлікт між частиною жителів селища і підприємцем триває кілька місяців. Тепер протест набув іншого повороту. У ніч із 26 на 27 грудня у Лановецьке відділення поліції надійшло повідомлення про пожежу у наметі активістів, які оголосили безстрокову акцію, протестуючи проти приватного аграрного підприємства «Агро-Ланівці». Про це сьогодні, 28 грудня, повідомив т. в. о. начальника Головного управління Національної поліції в області Олександр Богомол.

- Там уже доходило до бійок і шарпанини. Розраховуємо, що найближчими днями на колегії обладміністрації приймуть якесь рішення, - припустив пан Богомол. – Ми уже встановили, що свинокомплекс не має деяких дозвільних документів. Очікуємо результатів експертизи. Фахівці з Києва мають встановити, чи належним чином збудована свиноферма і чи її викиди дійсно шкодять здоров’ю людей.

Конфлікт між жителями райцентру і власниками агрофірми загострився 7 грудня. Протестуючі перекрили під’їзні шляхи до аграрного підприємства і встановили намет. У ньому і виникла пожежа. За попередніми даними, спалахнули тюки з соломою, якими обклали намет. Хто винен – правоохоронці з’ясовують. Наразі співробітники Лановецького відділення поліції внесли дані про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань, кваліфікуючи її за ч. 2 ст. 194 ККУ – «умисне знищення майна шляхом підпалу».

- Серед версій виникнення пожежі є і необережне поводження з вогнем, адже під час огляду місця події на згарищі знайшли буржуйку,  - розповідає пан Богомол. - Проводиться досудове розслідування.

Окрім того, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 241 ККУ – «забруднення атмосферного повітря», а також – щодо людей, які блокують підвезення кормів на свиноферму за ст. 206 ККУ – «протидія законній господарській діяльності».

Олександр Богомол запевнив, що конфлікт у Ланівцях намагатимуться розв’язати законним способом.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео