Василь Ясіновський: «Без кардинальних змін в енергоефективності не може бути й мови про енергетичну незалежність України»

Проблема підвищення рівня енергетичної ефективності не є новою. Кожного року приймаються програми, відбуваються заходи, але, схоже, результати подібних кроків не завжди такі, які хотілося б мати.

Це стосується і Тернопільщини. Про те, як здійснюється комплекс енергоефективних заходів у нашій області, «Терен» попросив розповісти директора департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму облдержадміністрації Василя Ясіновського.

- Пане Василю, яка ситуація з цим напрямком економіки наприкінці 2015 року?

- За останні роки проблема загострилась. Відсутність достатніх фінансових ресурсів, якими могла б розпоряджатися місцева влада, значно обмежує наші можливості. Та ми розуміємо, що без кардинальних змін у сфері енергоефективності не може бути й мови про успішний економічний розвиток. Це очевидна умова конкурентоспроможності як окремих підприємств, установ та організацій, так і області в цілому. 

Ось кілька цифр. За рік у Тернопільській області споживається близько 1 560 тис. тонн умовного палива. У структурі використання паливно-енергетичних ресурсів області найбільшу частку посідає природний газ – 54% від загальних обсягів споживання, на електроенергію і нафтопродукти припадає відповідно майже 30 та 9,5 відсотка.

- Хотілося б почути про конкретні напрямки впровадженням  заходів із енергоефективності та енергозбереження.

- Ключовими напрямками тут є передусім проведення модернізації об'єктів комунального господарства. Мова, перш за все, про переведення котелень, що обслуговують об'єкти соціальної сфери, на використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива. Також йдеться і про проведення санації житлових будинків,  об'єктів соціальної сфери та будівель установ. У цьому переліку - й впровадження електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання на підприємствах комунальної форми власності та у бюджетних установах, використання альтернативних і  відновлювальних джерел енергії.

- Такі кроки потребують величезних фінансових ресурсів, а вони є в нашій області?

- Дійсно, для реалізації подібних програм необхідне фінансове забезпечення. Тут, серед іншого, розраховуємо і на грантові, кредитні програми та програми міжнародної допомоги у сфері енергоефективності. На сайті ОДА можна ознайомитися з такою базою даних. У ній є перелік активних джерел фінансування енергоефективних проектів, що можуть залучатися органами місцевого самоврядування, неурядовими організаціями та іншими зацікавленими суб’єктами, діяльність яких спрямована на підвищення енергетичної ефективності.

- Чому доводиться шукати можливості інвестування у подібні проекти за рахунок програм міжнародної допомоги?

- Причина проста – брак коштів. Наприклад, фінансування обласної програми енергоефективності та енергозбереження фактично не здійснювалось останніх п’ять років.

- Але за цей час у Тернополі, в районах все-таки щось робилося для того?

 - Так, але фінансування енергозберігаючих заходів з місцевих бюджетів здійснювалось, в основному, за статтями витрат «капітальний ремонт інших об'єктів», «реконструкція інших об'єктів», «придбання предметів, матеріалів та інвентаря». Та навіть за такої ситуації обласною та районними державними адміністраціями, установами та організаціями області реалізовано низку заходів та виконано завдання програми з економії енергоресурсів на 74%.

- Кілька слів, будь ласка, про модернізацію котельного господарства, адже це сфера, де найбільше витрачається природного газу.

 - Ви праві, саме у котельнях спостерігаються найбільші перевитрати природного газу - до 22 % та при передачі цієї енергії - до 25 %.  Загалом же втрати палива під час теплопостачання сягають до 60%. І ще одне. Нині на Тернопільщині близько 25% котельного обладнання вичерпало допустимі терміни експлуатації і перевищує 20 років. У цих котельнях експлуатуються малоефективні, морально та фізично зношені котли з низьким коефіцієнтом корисної дії, застарілою автоматикою і пальниковими пристроями. А це все обумовлює значні витрати палива - на 20% вищі середнього світового рівня.

Тому такою актуальною є заміна або реконструкція малоефективних котлів з коефіцієнтом корисної дії нижче 80% на альтернативні місцеві види палива.

Зазначу, що за останні роки в області майже 300 котелень бюджетних установ та близько двох десятків підприємств комунальної теплоенергетики переведено на альтернативні джерела енергії – відходи деревини, торф.

- В області є приклади освоєння виробництва котлів, які працюють на місцевих енергетичних ресурсах?

- Серед таких підприємств можна назвати Тернопільське державне науково-технічне підприємство “Промінь”, де виробництво тільки 65 котлів дозволить замістити споживання 882 тис.куб.м  природного газу. Випуск котлів на твердому паливі та піролізних котлів освоїли на заводі  газового обладнання ТОВ «Альфа-Газпромкомплект». На заводі підрахували, що, наприклад, модернізація 250 котелень в рік дозволить скоротити споживання енергоресурсів та замістити споживання 26,4 млн. куб. м природного газу щороку.

- Ви кажете про альтернативні види енергії, а для цього ми маємо сировинну базу, відповідні підприємства з виробництва твердого палива?

- Така база в нашій області поступово створюється. Підрахували, що тільки три підприємства з виробництва паливних брикетів, торф’яних брикетів, торф’яних гранул дозволить замістити 106 тис. куб. м природного газу в рік. А виготовлення лише 75 подрібнювачів відходів деревини дасть можливість зекономити в рік майже 163 тис. куб. м природного газу. Триває розробка нових родовищ торфу у Шумському, Зборівському, Кременецькому, Теребовлянському районах. Ефективне використання цих родовищ дозволить замістити споживання 297 тис. куб. м природного газу.

- Останнім часом все більшу популярність набирає стаціонарне електричне опалення…

- Відомо, що такий вид опалення має певні переваги. Застосування електроенергії для опалення дозволяє вигідно використовувати недорогу «нічну» електроенергію, зменшуючи навантаження на енергомережі в денні години «пік». А заміна газових котелень на електричні теплогенератори та акумуляційний електричний нагрів може забезпечити витіснення до 75 % природного газу, що використовується при теплопостачанні споживачами.  

Так, на сьогодні у 157 установах та організаціях бюджетної сфери впроваджено системи електрообігріву із встановленням засобів диференційованого (погодинного) обліку електроенергії.

- Але такі кроки не будуть ефективними без комплексу технічних заходів із утеплення будинків?

- Безумовно. Тому в бюджетній сфері у понад 630 будівлях області здійснено комплекс технічних заходів, спрямованих на відновлення та дотримання теплотехнічних характеристик згідно із сучасними вимогами, нормами і стандартами. Тут зменшено втрати енергоресурсів та води, поліпшено умови перебування працівників, знижено до 20% тепловитрат. Зокрема, замінено на енергозберігаючі понад 6250 віконних та більше 220 дверних блоків. Економічний ефект від впровадження таких кроків складає 2,75 млн. грн. в рік.

- У Тернополі, та й в деяких населених пунктах області поступово починають використовувати нові економні вуличні світильники…

- Дійсно, впровадження енергоефективних систем освітлення населених пунктів області йде досить активно. Нині такі системи впроваджено у 947 населених пунктах, що складає  понад 91 % від загальної кількості міст і сіл краю.

- Яка ситуація у такій болючій сфері, як модернізація об'єктів водопровідно-каналізаційного господарства?

- Не буду втомлювати читачів цифрами, але скажу, що реконструкція теплових мереж, встановлення попередньо ізольованих труб з пінополіуретановим покриттям, перетворювачів частоти на насосному обладнанні дозволило економіці краю більш ефективно використовувати наявні потужності. Це суттєво зменшило втрати в теплових мережах, покращило якість теплопостачання, забезпечило  надійне водопостачання. Розрахунковий економічний ефект від впровадження таких заходів сягнув 2,9 млн гривень.

- Зупиніться, будь ласка, на ситуації із використанням водних ресурсів.

- Гідроенергетичні ресурси Тернопільської області складають 427 млн. кВт/год, що становить 1,36% від загальних по Україні. Із цієї кількості технічно можливі для використання гідроенергоресурси сягають 282 млн. кВт год. Економічно можливі до використання гідроенергоресурси оцінюються в 128 млн. кВт год, що складає понад 15% від загального споживання  області.

Нині на території області функціонують 13 міні-ГЕС загальною потужністю 10,8 МВт. Зокрема, рік тому міні-ГЕС області виробили понад 39 млн кВт.год електроенергії. Це - 2,4 відсотка від загального споживання електричної енергії в області. З початку року міні-ГЕС виробили більше 16 млн кВт.год електроенергії, що сягає трохи більше двох відсотків від загального споживання  електричної енергії в області.

- Які ж основні напрямки впровадження енергоефективних заходів у 2016 році?

- Вони, як і у попередні роки, залишаються незмінними. Це, передусім, переведення котелень, що обслуговують об'єкти соціальної сфери, на використання альтернативних видів палива, електричну енергію, проведення санації житлових будинків, об'єктів соціальної сфери та будівель установ.

Зокрема, в бюджетній сфері області планується перевести на альтернативні види палива 40 котелень. Фінансуватимуть

цей процес місцеві бюджети, залучатимуться кошти позабюджетних джерел. Це дозволить скоротити споживання природного газу на 13% у порівняні з минулим роком.

Продовжуватиметься і енергетичний аудитбюджетних установ та організацій; впроваджуватимемо технології і устаткування з використання енергії довкілля.

Переконаний: проведення низки паралельних заходів державою та жителями області може вивести країну зі складної ситуації, надасть можливість використати потужний потенціал економії енергоресурсів. Скажу, що наприклад, Польща, маючи на старті реформ схожу з Україною ситуацію, змогла скоротити споживання газу більш ніж удвічі, застосовуючи аналогічні заходи, які ми намагаємось впровадити у практику. Цей результат може стати реальністю і для нашої держави, енергетична незалежність якої не може бути без кардинальних змін в енергоефективності та енергозбереженні.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео