У Тернополі втілюють міжнародний проект, щоб допомогти незрячій школярці

Усіх охочих жителів Тернопільщини, які володіють хорошою дикцією, запрошують до створення аудіо книжок у форматі DAISY. У рамках спеціального міжнародного проекту люди читатимуть тексти на волонтерських засадах, щоб допомогти незрячій чотирикласниці Марійці зі школи №16. Завдяки прочитаним книжкам дівчинка зможе отримати DAISY-плеєр.

У Тернополі допоможуть розвивати інклюзивну освіту незрячих дітей завдяки міжнародному проекту Daisy-бібліотеки. Для діток виготовлятимуть літературу у спеціальному форматі і створюватимуть мультиплікації для глядачів, які не бачать.

DAISY-плеєр створений спеціально для незрячих людей. Він дуже зручний у використанні і дозволяє користувачам з вадами зору протягом декількох секунд віднайти в такій книжці будь який потрібний їм розділ, параграф, сторінку чи фразу.

На Тернопільщині читання організовують дирекція та колектив Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Щоб створити аудіо книжку, потрібно володіти гарною дикцією, мати комп’ютер, мікрофон та спеціальне програмне забезпечення.

За словами завідувачки відділення міського абонементу Тетяни Ковалькової, мета міжнародного проекту — презентація інноваційних технологій, які адаптовували б літературу для незрячих учнів і студентів, що дозволить компенсувати брак рельєфно-крапкових книг для інвалідів зору, забезпечить їх доступ до друкованої інформації через використання альтернативного формату: «DAISY-бібліотека трішки відрізняється від аудіокниг. Вона надає людині, яка не бачить, можливість знаходити сторінку. Є спеціальні програми, а також є умови як це все робити правильно. Тексти можуть читати і актори тому, що у них це краще вийде! Там складно, бо коли читаєш цей текст для незрячої людини, то повинен обов’язково описати малюнок, який зображений у творі. Треба сказати і яка це сторінка і це все буде зафіксовано. Після цього текст буде оброблятися і тоді потрапить у DAISY-бібліотеку. Планується записати близько 2 тисячі книг».

DAISY-бібліотеки розмістять в Інтернеті, щоб люди могли вільно користуватися ними. Якщо ж тернопільські бібліотекарі начитають певну кількість текстів, яку передбачає проект, то виграють для незрячої дитини спеціальний «Дейзі-плеєр».

Детальнішу інформацію можна дізнатися за телефонами Тернопільської ОУНБ: 52-03-74, 52-41-89.

Джерело: ternopil.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео