Як Люба-Патара спонукала одесита Тарасенка вивчити українську (фото)

Ви не вірите у дива під Новий рік? І дарма. Ще до минулої неділі я думала, що Патара Бачія приїхала на Тернопілля із Грузії, одружилась тут, обжилась - і стала українкою. Так само міркував й одесит Олексій Тарасенко, який заприятелював з нею у Фейсбуку.

Зрештою, чому він "напросився" у друзі? Та тому, що чоловіка почало гризти сумління... Як так? Запитував сам себе. Грузинка зуміла достеменно вивчити українську, а я - українець, та ще й з прізвищем Тарасенко - і не зміг?!

За короткий час російськомовний Тарасенко вивчив літературну українську і тепер розмовляє без діалектів і русизмів. Ще й інших виправляє, коли чує русизми або суржик.  

Він із сім'ї військового, добровільно пішов у батальйон "Одеса", щоб захищати рідне місто від провокацій та неспокою. Колишній афганець, мав дві контузії, через це не взяли на фронт. І яким же було його здивування, коли він дізнався, що тернопільська "грузинка" зовсім не грузинка, а справжня українка, і звати її... Люба. 

Народилася Люба у Теребовлі. Не вступивши до медичного - пішла вчитися у Київський технологічний інститут харчових виробництв. Живе у Гусятині, працює в управлінні Пенсійного фонду України в Гусятинському районі. Ще коли була школяркою - писала вірші, але то було несерйозно, каже сама. От коли народилися донечки, душа сама потягнулася до творчості. В інституті на її курсі навчались хлопці з Грузії, які жартома називали Любу Патара Бачія, що в перекладі з грузинської означає - маленький зайчик. Так Люба стала Патара Бачія. Ім’я невдовзі стало її літературним псевдонімом. 

Люба-Патара частенько відвідує обласне літературне об'єднання, яке працює при Тернопільській організації обласної спілки письменників України.

- Олексій Тарасенко надзвичайно добра людина, - каже Люба, - запросив нас із чоловіком до Одеси. Це гарне місто, у нас море вражень, особливо від Чорного моря, від одеситів. Ми також запросили Олексія відвідати наш край. Шкода, що в нього було мало вільного часу. Бо що можна встигнути показати за три дні? 

Але мені пощастило, мабуть, найбільше, бо познайомилась у спілці письменників з обома: з "грузинкою" Патарою та одеситом Олексієм Тарасенком. З неприхованим здивуванням і радістю слухали у спілці виступ несподіваного гостя.

Люба-Патара готує зараз до друку першу у своєму житті поетичну збірку. Під час подій на Майдані серце жінки краялось від болю... Щодня їй писався вірш, який проживала "помікронно". Авторка каже, що за цією збіркою можна вивчати історію. І художника для оформлення майбутньої книги не довелось довго шукати. З'ясувалось, що Олексій Тарасенко чудово малює. Ну хіба це не казкова історія та ще й напередодні Нового року?

Недавно Люба зателефонувала і сказала, що місто, де народився святий Миколай, має назву... Патара. Про це жінка дізналась нещодавно…

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео