Спортсмени привітали тернополян з прийдешнім Новим роком (фото)

Вірити у перемогу та не зупинятись на досягнутому бажають спортсмени Тернопілля землякам. Результати своїх спортивних досягнень у 2015 році вони продемонстрували під час нагородження лауреатів конкурсу «Герої спортивного року», яке відбулось в облраді 29 грудня.

- Ми вперше за багато років вирішили разом зібрати та відзначити ветеранів спорту Тернопільщини і юних спортсменів, - каже директор департаменту фізичної культури та спорту Віктор Мацикур. - Саме ветеранам дякуємо за сьогоднішні здобутки. Цього року маємо на 100 медалей більше, ніж у попередньому, і це при обмеженому фінансуванні. У 2015 році спортсмени області здобули 464 медалі на офіційних чемпіонатах та Кубках України, з яких 170 золотих, 144 срібних та 150 бронзових. 59 спортсменів стали чемпіонами України серед юнаків, юніорів та молоді і 24 спортсмени є чемпіонамии України серед дорослих. До складу збірних команд України включили 111 спортсменів області з олімпійських видів спорту та 34 спортсменів з неолімпійських видів. Цей рік показав, що ефективне використання ресурсів та коштів може навіть у кризовий період дати кращі результати роботи.

Закінчення 2015 року знаменується для спортсменів ще одним святом – 25-річчям від утворення НОК України (Національний Олімпійський комітет). Серед ветеранів спорту області – заступник голови тернопільського обласного відділення НОК Віталій Ігнатенко. Він є майстром спорту СРСР з греко-римської боротьби, срібним призером молодіжної першості СРСР, чемпіоном України. Як тренер виховав 12 майстрів спорту України. Він бажає тернополянам у 2016 році більше можливостей для втілення мети.

- Ми націлені на вдосконалення умов для тренувань спортсменів та для простих занять спортом. Діти, молоді люди повинні бачити альтернативу розважальним закладам. А здібні атлети - мати максимально сприятливі умови для розвитку тут, на Тернопільщині, - наголошує Віталій Ігнатенко.

За  час діяльності НОК України спорт на Тернопільщині пройшов шлях становлення, розвитку та зміцнення. У складі самостійної команди на Олімпійських іграх українські атлети вибороли 122 медалі. Цю скарбничку золотих нагород поповнила і спортсменка Тернопільщини Олена Підгрушна, яка вперше в спортивній історії нашого краю стала чемпіонкою ХХІІ зимових Олімпійських ігор 2014 року в м. Сочі (Росія).

Під егідою Європейського Олімпійського комітету в цьому році в м. Баку (Азербайджан) відбулись І Європейські ігри на яких нашому земляку Віктору Петрову поталанило вибороти бронзову нагороду в змаганнях з боксу.

- Тернопільське обласне відділення НОК України разом з обласними та районними фізкультурно-спортивними організаціями здійснюють акції, що популяризують фізичну культуру і спорт, впроваджують соціально-освітні проекти, спрямовані на виховання здорової нації, - продовжує Віталій Ігнатенко. -  Набули популярності на Тернопільщині заходи за програмою «Олімпійський день», які щорічно проводяться у червні місяці. У вересні, з початком навчального року, стартує Всеукраїнський олімпійський урок, який наші уславлені спортсмени проводять у більшості загальноосвітніх навчальних закладів області. Залучаємо ще змалечку дітлахів до занять фізичною культурою і спортом акціями «Олімпійське лелеченя» та «Твій перший крок.

Заслужений тренер України Олег Бунт хоче, аби у 2016 році тернополяни мали натхнення до праці. Він підготував понад 20 майстрів спорту з біатлону, є тренером Олени Підгрушної. Каже, що для спортсменів вирішальну роль грає бажання досягнути результатів.

- Фізичні задатки не допоможуть, якщо немає бажання працювати над собою та жаги перемагати, - розповідає Олег Бунт. – Спортсмену в першу чергу потрібно формувати характер. Переможці змагань – це сильні духом люди, які не здались під час щоденної праці над собою. Така наснага потрібна кожному у його діяльності.

Біатлон на Тернопільщині - один з найпопулярніших зимових видів спорту. Як зазначає Олег Бунт, у 2016 році планують  більше розвивати також літні гонки.

Популярності в області набирає бокс. Успіхи Віктора Петрова продовжують вихованці спортивного клубу «Поєдинок» Назар Кордупель, Павло Закалюк, Олександр Ковбасюк, Захар Степанов, Юрій Ільїнов та Олеся Крисюк, які в цьому році здобули золоті нагороди на юнацькому та юніорському чемпіонатах України. А бронзовий призер Європейських ігор 2015 року Віктор Петров бажає тернополянам у 2016 році миру та спокою.

- Я люблю Україну. Мені доводиться часто їздити за кордон і бачити цікаві місця. Але жити там не залишився б. Мені подобається моя країна і рідний Тернопіль, - зізнається Віктор.

Тренери спортивної атлетики нашого міста виводять на міжнародну арену представниць прекрасної статі. Срібним призером чемпіонату Європи серед молоді з важкої атлетики стала тернополянка Марія Хлян. Вона - лауреат в номінації “Найкраща спортсменка року”.

- Бажаю тернополянам встановлювати свої рекорди у добрих справах, у роботі, у спорті, в будь-якій діяльності. Це запорука успіху. Чим вища задана планка, тим вищі результати, - каже Марія.

Спортсменка зізнається, що не віддала б своїх дітей у професійний спорт, але займалася б їх фізичною підготовкою.

- Звичайні заняття спортом - важливі для усіх. Але професійний спорт – це травми та небезпека. Проте мене труднощі не зупиняють, - додала Марія.

Серед героїв спортивного року Тернопілля також були  представники кременецьких спортивних шкіл з санного спорту та стрибків на лижах і лижного двоєборства, фехтування, ігрових видів спорту, велосипедного спорту, водних видів спорту. У всіх цих видах спорту наші спортсмени мають численні нагороди.

Оксана БУЧКО

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео