Лялька-мотанка - найкращий подарунок на Різдво (відео)

Ляльки-мотанки на Різдво. Наші пращури мотали такі лялечки не лише як розвагу для дітей, але і як оберіг. Потім ця традиція забулася. Зараз такі ляльки стають все популярнішими. Тернопільські майстри нашій Лесі Наконечній провели майстер-клас, а мотаючи лялечку, замовляли на добро.

Ляльки-мотанки – як подарунок на Різдво. Галина Дудар – вчитель геометрії. Народним мистецтвом почала займатися нещодавно. Намагалась пояснити дітям семетрію і взялась до витинанок. А згодом руки потягнулись до мотанок. Майстриня каже, що лялька-мотанка – найкращий подарунок на Різдво та інші свята, бо служить оберегом, передає TV4. 

– Лялька виникла дуже давно. І в українців, і взагалі слов’янська лялька. Для українців вона є особливою чим? По-перше – їх створювали, як ритуальні, обрядові, тому і назв багато є: лялька Коляда, Спасівка, – розказує Галина Дудар, яка виготовляє ляльки-мотанки.
Назва такої ляльки походить від способу її творення – Мотанка, бо “мотати”. Тканину треба рвати, а не різати. Голку теж не можна використовувати. Винятком є вишитий одяг, якщо його вишивали не на самій ляльці. А ще такі ляльки не мають обличчя. Лише хрест, який оберігає.

– Оця лялечка називається Рожденна. Вона на кукурудзяному качані зроблена. Отут вишита. Такий узор, мені дуже нагадує різдвяну зірку, через те я і назвала. Ну така вона бачите, кольори такі радісні: жовтий, червоний, зелений. Це є кольори Різдва.

Наші пращури робили на Різдво і тематичну ляльку Коляду, яка мала символізувати сонце, добрі стосунки у сім’ї, добробут і відганяти водночас нечисту силу. Виготовляли ляльку із клаптиків тканини або із деревинки, вдягали у все нове та ошатне.

– На Різдво є лялька Коляда. Я сьогодні йшла на нашу зустріч і думала, що її можна ставити. Нащо нам Діда Мороза. Ставили дідух в кутку хати і можна ставити ляльку Коляду. Коли її роблять. вона новенька, і кольори такі, і мішечки в неї на поясі, і мітла, щоб виганяти злих духів. У мішечок кладеться сіль -відганяє злих духів, а в другий – зерно, щоб було багатство.

Джерело: tv4.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео