Рідновіри Тернопільщини провели славлення з приводу Водосвяття (фото)

Ні для кого не секрет, що християнство – не єдина релігія на теренах Тернопільщини. Багато мешканців області досі дотримуються слов'янської міфології та регулярно проводять власні обряди.

3 січня усі рідновіри відзначали Водосвяття (Водокрес), або Різдво Богині Дани, що покровительствує стихії води.

«У народі збереглася віра: «Про що на Водосвяття помолишся, те й збудеться». На Водокрес Богиня Дана дає дівчатам добрих чоловіків, тому вони обов’язково йдуть до річки по святу водицю. Набравши, вони потім наливали її у велику миску, на дно клали пучок калини або намисто, щоб «лиця красні були».

Свячену воду пили перед вживанням їжі; вживали при пологах; використовували при отелі корів, при першому засіві поля… У невеличкій пляшечці її ставили бджолам у стебник-бджільник, а влітку цю воду виставляли серед пасіки на деревині.

На Різдво Богині Дани брали також воду з трьох джерел або річок — там, де вони стікаються в одне русло, оскільки ці води теж набувають лікувальних властивостей.» – розповідає у своїй книзі «Коло Свароже. Відроджені традиції» професор, доктор філософських наук, релігієзнавець Галина Лозко.

В Тернополі рідновіри зібрались в гідропарку Топільче, на козацькому острівці. Вони палили невеликі багаття та набирали воду.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео