2016 – рік Героїв Лисоні в Бережанському районі

Цьогоріч відзначають 100-річчя бою Січових cтрільців на горі Лисоня. Саме тому голова обласної державної адміністрації Степан Барна підписав розпорядження про святкування річниці на обласному рівні.

Заплановано пам’ятні заходи спрямовані на вшанування учасників національно-визвольних змагань, виховання поваги до героїчного минулого українського народу.

Ще наприкінці грудня минулого року Бережанська районна рада оголосила 2016 рік – роком Героїв Лисоні на честь героїчної оборони гори Лисоні Українськими Січовими Стрільцями від російських військ у 1916 році.

Зараз на вершині Лисоні височить Хрест скорботи і слави. На мармурових плитах викарбувані імена полеглих.

Довідково: Бої за гору Лисоня — запеклі бої між російською армією з одного боку та полком українських січових стрільців і австро-угорськими бойовими загонами — з іншого, що відбулись у серпні-вересні 1916 року. У ході битви полк УСС втратив більшість свого складу, проте виконав своє завдання — зупинив наступ російських військ на Бережани, завдавши їм важких втрат.

Через значні втрати постало питання про саме існування полку УСС. Проте згодом, завдяки ефективній роботі Вишколу УСС, відбулося відродження підрозділу.

Російські війська так і не зуміли втриматись на Лисоні, й незабаром були відкинуті 55 дивізією.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео