Депутати вирішили захистити спиртовиків Тернопільщини

Повернути ту структуру управління підприємствами спиртової галузі, що діяла до 2010 року, вимагають депутати Тернопільської обласної ради.

Відтак вони звернулися до центральних органів влади з проханням змінити законодавство України у сплаті податків і зборів суб’єктами господарювання, а також повернути статус самостійних юридичних осіб слабшим підприємствам навколо успішно працюючих.

Хочуть зберегти майно заводів і робочі місця

Усі згадані заходи, на думку депутатів, потрібно здійснити негайно, оскільки на Тернопіллі у 2015 році з періодичними зупинками працювали лише шість підприємств із 11 існуючих спиртових заводів. Тож, порівняно із 2009 роком, обсяги їх виробництва зменшились удвічі. Тоді як сільгоспвиробники краю щорічно втрачають можливість переробити до 100 тисяч тонн зерна.

Якщо центральна влада дослухається до депутатів Тернопільщини і змінить умови ведення спиртового бізнесу, у нашій області вдасться зберегти майно заводів, відновити робочі місця і забезпечити розвиток економіки краю загалом, адже головним фактором для цього, вважають депутати є відновлення спиртової галузі. 

Цитуємо текст звернення: «Ми, депутати Тернопільської обласної ради, стурбовані ситуацією, що склалася у спиртовій галузі області, що, виробляючи близько 15 % промислової продукції, має визначальний вплив на формування валового продукту, податкової бази та соціально-економічний стан регіону і населених пунктів, у яких розміщені виробничі потужності підприємств галузі.

Реорганізація 9 державних юридично самостійних підприємств  спиртової галузі області зі  створенням на  їх базі місць провадження діяльності (далі – МПД) державного підприємства спиртової і лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» (зареєстроване у м. Бровари Київської області) та концентрацією на центральному рівні поставок готової продукції на внутрішній і зовнішній ринки не забезпечила очікуваного ефекту, негативно вплинула на формування фінансових ресурсів і призвела до виникнення ряду проблем у соціально-економічному розвитку краю… Залозецьке, Мишковицьке і Хоростківське МПД і ДП «Бучацький мальтозний завод» простоюють понад 2 роки і невідомо коли відновлять роботу… За останні п’ять років обсяги доходів від спиртової промисловості до зведеного бюджету області зменшились із 49 до 7 мільйонів гривень, надходження до місцевих  бюджетів скоротились утричі.

Степан Барна у цьому найбільше зацікавлений

Існуюча організаційна схема роботи ДП “Укрспирт”, централізована закупівля сировини і енергоресурсів не дозволяють МПД на  місцях самостійно і оперативно вирішувати будь-які виробничі та фінансові питання, укладати і реалізовувати господарські угоди без погодження  з  головним підприємством. Це призводить до збільшення собівартості продукції, зростання  відпускних цін  на  внутрішньому ринку і втрат експортного потенціалу галузі…

Враховуючи  наведене, ми, депутати Тернопільської обласної ради, просимо:

1. Верховну Раду України - внести зміни до законодавства України щодо сплати суб’єктами господарювання податків і зборів за фактичним місцем ведення господарської діяльності.

 2. Кабінет Міністрів України - відмінити постанову Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року № 672 «Про утворення Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості», провести децентралізацію управління заводами з поверненням їм статусу самостійних юридичних осіб і концентруванням, при  необхідності, за територіально-адміністративним принципом слабших підприємств навколо успішно працюючих.

3. Міністерство аграрної політики і продовольства України – ініціювати перед Кабінетом Міністрів України пропозиції щодо змін в оподаткуванні і регулюванні виробництва спирту і біоетанолу, активізувати питання перепрофілювання і відновлення діяльності зупинених заводів в області на випуск технічних спиртів і біопалива…»

Звернення уже надіслали у Київ. Якою буде реакція – невідомо. Втім, варто нагадати, що нинішній голова обласної держадміністрації Степан Барна обстоював ідею відновлення роботи спиртових заводів Тернопілля і зміни системи управління ними ще тоді, коли був депутатом обласної ради, а згодом – і народним депутатом. Поки що зсунути цей камінь йому не вдавалося. Однак тепер у пана Барни – більше важелів влади і він зацікавлений у розвитку області, оскільки прагне втриматися на посаді. Отже, побачимо…

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео