На Тернопільщині у нумізматичній колекції – монети понад 100 країн світу

Монета – незмінний свідок місцевих і міжнародних економічних зв’язків, які розповідають про внутрішнє становище держави, його економічну силу чи слабкість повідомляють важливі дані про політичне життя, ідеологію, конкретну історію.

Фондова колекція «Нумізматика» Національного заповідника у м. Збаражі налічує понад 5 тисяч одиниць, висвітлює важливі етапи розвою цієї царини мистецтва впродовж понад двотисячолітнього відліку. У ній монети – більше як ста країн світу. Найчисленнішу групу становлять монети тих країн, до складу яких у різний час входили західноукраїнські землі, зокрема Польщі, Австро-Угорщини, а також Росії та Німеччини, пише Народне слово

Увесь масив монет можна поділити за наступними основними групами: римські монети європейських країн (голландські, російські, австрійські, шведські, польські, литовські, та ін.) країн Європи, Америки, Африки – монети другої половини XX — початку XXI ст.

На сьогодні фонд за своїм складом та характером вирізняється за рядом основних тематичних розгалужень і містить доволі розмаїтий матеріал, що ілюструє широкий спектр тенденцій у розвитку нумізматики в багатьох країнах світу.

Надзвичайно цінною групою є античні монети Греції і Риму, оскільки слов’янські племена, що проживали на території сучасної України, мали жваві відносини з купцями – представниками цих держав. Останні навіть заснували міста-колонії у Північному Причорномор’ї . В 30-х роках ІVст. нашої ери монетне виготовлення античних міст-колоній у зв’язку зі знеціненням монет і переходом до натурального господарства взагалі припиняється.

Монетна справа античних міст Північного Причорномор’я – одна з найбільших цікавих і яскравих сторінок у нумізматичній історії античної епохи. Надзвичайний інтерес становлять срібні динарії Римської імперії І-ІІІ ст. н. е.

Цікавими є монети поч.ХVІІ ст. часів Сігізмунда ІV та правителів Речі Посполитої (боратинки, соліди ), карбувались у 1659-1666 рр. для покриття державних боргів. Випущені в обіг у кількості близько 10 млн., боратинки негативно вплинули на розвиток монетної справи та економіки в цілому. Назву отримали від автора проекту випуску монет підприємця Т. Боратіні.

У колекції налічуються і давні монети в одиничному екземплярі, такі як празький гріш, що карбувалися у честь правління чеського короля Вацлава ІІ Це одна з найпопулярніших монет Середньовіччя. Початок карбування припадає на ХІVст.. Вважається, що зразком для них стали французькі гро труа (турноза). Як і французький, празький гріш рівний 12 монетам меншого номіналу (парвусів або ж празьких динарів).

У фондовій збірці «Нумізматика» зберігаються монети від найдавніших часів і до наших днів, що перебували в обігу в Україні (та на теренах Галичини зокрема) за умов різних державних утворень: Польського Королівства, Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, Австрійські монархії, Російської імперії тощо.

Дана колекція нашого заповідника надзвичайно велика і цікава. ЇЇ пам’ятки представлені у постійній експозиції.

Сьогодні збірка ще чекає свого різнобічного та глибокого дослідження, надаючи до опрацювання яскраві пам’ятки минувшини, що прокладають незримі шляхи до розкриття таємниць мистецтва монети.

Оксана БРЕГІН, науковий співробітник НЗ «Замки Тернопілля»

Джерело: narodne-slovo.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео