Чи закриють Кременецький професійний ліцей?

Ще у грудні 2015 року стало відомо, що ліцей буде передано на утримання з міського бюджету. З того часу колектив навчального закладу учні та їх батьки перебувають в постійній напрузі, адже зрозуміло, що Кременець не в змозі забезпечити фінансування закладу такого масштабу на належному рівні.

Як вирішується питання вже у 2016 році?

На 4-ій сесії Кременецької міської ради стало відомо, що влада таки знайшла кошти - 1544000 гривень для утримання навчального закладу. Протягом трьох місяців, як зауважив міський голова Олексій Ковальчук, цих грошей повинно вистачити, «якщо економити». Однак зауваження мера не зовсім відображає ситуацію з фінансуванням ліцею. У своєму виступі представник навчального закладу зауважив, що суми, заплановані у міському бюджеті, надто занижені. Так, на комунальні послуги закладено 200 000 гривень, а потрібно 390 000 гривень. Не краща ситуація і з заробітною платою: зазначена сума у 900 000 гривень у двічі менша ніж потрібно - 1800 000 гривень.

У відповідь на зауваження щодо незадовільного об’єму фінансування Олексій Ковальчук сказав, що проблем загальнодержавного рівня наразі місто вирішити не може, тому будуть чекати, поки питання вирішиться на вищих щаблях влади. Також була озвучена думка, що навчальний заклад потребує скорочення штатів та зменшення кількості працівників та учнів – названо це було красивим словом «оптимізація».

Загалом відомо, що згідно з статтею 27 закону про державний бюджет зазначено, що за підсумками першого кварталу 2016 року буде проведено моніторинг фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності за рахунок коштів обласних та міських (міст обласного значення) бюджетів та у разі необхідності внесено пропозиції щодо змін до бюджетного законодавства. Тож сподіваймося, що питання дійсно вирішиться «на верхах». В іншому випадку заклад може чекати доля Кременецької музичної школи, котру вже не перший рік «оптимізовує» місцева влада.

Джерело: kremenets.pp.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео