У неділю після Різдва не пустили до церкви

Конфлікт між вірними УПЦ КП та УПЦ (МП) стався під храмом у селі Кути Шумського району 10 січня 2016 року – вірні першої з конфесій не пустили вірних другої до церкви, домагаючись почергових богослужінь.

За фактом незаконного перешкоджання здійснення релігійного обряду слідчі Шумського відділення поліції розпочали кримінальне провадження, повідомив начальник цього відділення підполковник поліції Анатолій Ігнатюк.

– У селі була одна громада УПЦ (МП), але вона розділилася. Документи на храм і ділянку зареєстровані на громаду УПЦ (МП). Київський патріархат хоче домогтися права на почергові богослужіння, оскільки церкву будували разом. Його представники кажуть, що не претендують на володіння храмом, – коментує підполковник поліції. – Тож представники Київського патріархату стали біля воріт до храму і не пустили вірних УПЦ (МП). Так і стояли вони по обидва боки, а між ними – працівники поліції.

Силу жодна зі сторін конфлікту не застосовувала, зазначає Анатолій Ігнатюк. У Васьковецькій сільраді, якій підпорядковані Кути, нам повідомили, що представники УПЦ КП повідомляли про свою акцію ще до Нового року.

– У Кутах проходить мирна акція з вимогою почергових богослужінь, адже та сторона нам обіцяла вирішити питання, але не робить цього, – каже староста громади УПЦ КП Ярослав Мосійчук.

В УПЦ (МП) вважають, що заяви вірних УПЦ КП щодо почергових богослужінь не мають підстав.

– Люди хочуть спокійно молитися у своєму храмі, а їм не дають, говорить секретар Тернопільської єпархії УПЦ (МП) о. Степан Балан. – У нас є право власності і люди мають право молитися. Сподіваємося, що закон діє у цій країні і права громадян буде дотримано.

У той же час в УПЦ КП наголошують, що оскільки храм будували всім селом, їхні вірні, які вийшли з громади УПЦ (МП) і також доклалися до появи церкви, можуть також молитися у ній.

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео