Агро-новини 12 січня

Новини аграрного сектору.

На Держпродспоживслужбу покладається багато надій — експерт

Нині Держпродспоживслужба перебуває на етапі становлення, сказав консультант Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Василь Говгера, пише «АПК-Інформ».

За його словами, у 2015 р. керівники Держпродспоживслужби ще нічого не встигли зробити, оскільки займаються внутрішньою організацією, але надій на них дуже багато.

«Керівникам нової служби потрібно буде справитися з титанічним обсягом роботи. Їх основним завданням є створення нової системи, яка не повинна висіти, як дамоклів меч над АПК, а повинна допомагати аграрію. Залишається побажати їм натхнення і сил у 2016 р. для досягнення цієї мети», — сказав він.

На думку експерта, у процесі створення нової служби не можна допустити появи вакууму, зокрема це стосується Держветфітослужби, яка увійшла у стадію ліквідації ще на початку 2015 р.

«Недофінансовувати ветеринарну службу в очікуванні того, що з'явиться нова і забере її функції, не можна, ми і побачили на прикладі спалахів АЧС, коли на тимчасовому бюджеті і зі скороченим персоналом у Держветфітослужби не було інструментів для ефективного протистояння АЧС», — додав він.

Ціни на цибулю знизилися на 10%

Українські фермери стурбовані тривалою стагнацією на ринку цибулі, повідомляє «АПК-інформ: овочі і фрукти».

Продаж цибулі в Україні вже більше місяця залишається незадовільним через низький попит, при цьому продавцям не вдалося розворушити ринок напередодні новорічних свят навіть шляхом зниження ціни.

Сьогодні українські фермери південних регіонів згодні відпускати цибулю по 5,5-6,5 грн/кг, на умовах самовивозу з господарства. З урахуванням доставки на склад покупця, ціни у кращому випадку досягають 7,5-7,8 грн/кг. Іншими словами, за останній місяць, замість очікуваного фермерами подорожчання, ціни на цибулю в Україні «просіли» на 8-10%.

У західних областях, де ціна традиційно вища, оптом цибулю сьогодні можна купити по 6,7-7,5 грн/кг, що на 10% також дешевше, ніж на початку грудня. При цьому у Львові на найбільшому оптовому ринку «Шувар» сьогодні майже 40% всієї пропозиції плодоовочевої продукції припадає саме на ріпчасту цибулю.

Найбільше сформована ситуація турбує перекупників, які у вересні-жовтні закуповували цибулю за рекордно високими цінами (7-8 грн/кг). При цьому учасники ринку сильно сумніваються у різкому подорожчанні цибулі у найближчі дні, тому багато господарств і перекупники сьогодні намагаються розпродати некондиційну цибулю, пропозиція якої ще у грудні почала помітно збільшуватися. Цибулю, яка не відповідає параметрам свіжого ринку, продавці сьогодні готові здавати по 4,5-5 грн/кг, але навіть на таких умовах попит на продукцію залишається неактивним.

На Тернопільщині надій молока на одну корову зріс на 360 кг

На Тернопільщині збільшено надої молока. Про це повідомили у департаменті агропромислового розвитку Тернопільської обласної державної адміністрації.

Надій на 1 корову за січень-листопад 2015 р. становить 5313 кг, що на 360 кг, або на 7,3% більше відповідного періоду минулого року, повідомляє прес-служба ОДА.

Також додається, що на Тернопільщині у 2015 р. у всіх категоріях господарств зменшилося поголів’я ВРХ та корів, зросло поголів’я свиней.

Нині в усіх категоріях господарств утримується 167,5 тис. голів ВРХ, у тому числі корів утримується 99 тис. голів, свиней утримується 454,1 тис. голів, інформує сайт.

«Збільшено виробництво м’яса на 1,5% більше відповідного періоду 2014 р., яєць на 12,3% більше відповідного періоду 2014 р., зменшено виробництво молока на 4,8%», — зазначається у повідомленні.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео