У Тернополі змагалися вертепи (фото)

Вже традиційно на Василія біля монастиря Різдва Пресвятої Богородиці, що на вулиці Володимира Великого, монахи-францисканці проводять конкурс різдвяних вертепів. Сьогодні шість колективів колядників змагалися за звання найкращих в різних номінаціях.

Конкурс проводять вже 16 років поспіль, щоразу залучаючи до театралізованого дійства нові колективи. Колядників та гостей свята пригощають солодощами та гарячим чаєм. Привертаючи увагу громадськості до таких дійств, організатори хочуть відродити українські традиції і посприяти тому, аби їх не забувало майбутнє покоління.

–  Традиції – корені наші. А хто забуває про корені, той не має майбутнього, не має, від чого відштовхуватися, і не має, як рости. Все, що має великий корінь, має великий зріст, – вважає отець Юстиніан Городечний. – Для нас, християн, дуже важливим є те, щоби ми пам’ятали про наших пращурів і про те, як вони переживали Різдво. Дивлячись на приклад їхньої віри, на їхні традиції, ми хочемо все те, що є добре, зберегти і передати, щоб Бог був прославлений. Дати знак іншим, що Бог є насправді живий в нашому житті і що ми хочемо ділитися з ближніми найкращим. Бо що то є за християнство, яке замикається і є обмеженим?..

Оцінювали учасників члени журі: поетеса Надія Німець, співачка Оксана Кузів, акторка театру і кіно Леся Наконечна та журналістка Мар’яна Дохват. 

Перше місце посів колектив молодшої групи церкви Успення Пресвятої Богородиці з Гаїв Шевченківських, на другому - спільнота «Знамення» храму святого Йосафата, третьому – Марійська дружина церкви Всіх святих Українського народу, що в Тернополі.

Нагороди за кращий костюм отримав Жид зі «Знамення», а найкраще свою роль, на думку журі, виконав Жид з молодшої групи церкви Успення Пресвятої Богородиці з Гаїв Шевченківських.

Переможців нагородили грамотами та подарунками.

Соломія ШАЛАЙ

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео