Брати Жильченки з Тернополя – наймолодші «моржі»

В суботу або неділю у парку Топільче можна побачити двох хлопчиків, які купаються у ставочку поблизу клубу любителів зимового плавання «Нептун». Деякі перехожі, буває, дивуються, мовляв, це ж діти, вони змерзнуть, ще й захворіють.

Біля дітей можна зустріти і їхнього батька – Олександра Жильченка. Такі спільні купання на вихідних для цієї сім’ї – хороша традиція, яка не лише об’єднує родину, а й дарує міцне здоров’я.

Вийшовши з води, хлопці йдуть займатися на тренажерах, що всередині будиночку. Наум качає прес, Маркіян – з гантелями. Хлопцям – 7 років та 11 років. Брати Жильченки взимку найщасливіші діти – вони ж їдять морозива стільки, скільки забажають, і майже не хворіють. Хлопці встигають добре вчитися у школі: Маркіян в українській гімназії ім. І. Франка, а Наум у першому класі школи-ліцею №6 ім. Назарія Яремчука, а ще займаються спортом в секції карате та плавання.

Щовихідних, незважаючи на пору року та погоду, разом з татом Олександром хлопчики приходять у клуб любителів зимового плавання «Нептун» та занурюються з головою у крижану воду. Вони наймолодші моржі Тернополя. Моржувати почали приблизно з чотирьох років.

Як розповідає Олександр, розпочинали із походів у лазню. Там є басейн з холодною водою, тож вони із задоволенням купалися у ньому. А згодом поступово перейшли і до зимових вилазок.

Батьки раді, що діти охоче долучаються до такого корисного захоплення. Кажуть, завдяки цьому хворіють набагато менше, ніж ровесники.

– У Наума минув хронічний нежить, – розповідає мама хлопчиків пані Оксана. – Діти, якщо й хворіють, то недуги відступають за два-три дні без ускладнень. Вони не знають, що таке підігріта водичка чи компот, дуже люблять напої з холодильника.

Лазню родина відвідує часто. Чоловік радіє, що діти склали йому таку гарну компанію. Адже це і корисне, і приємне заняття.

Олександр переконаний: здоров’я синів найбільше загартувала вода. У сім’ї підростає наймолодший братик Орест, якому вже чотири роки, і тато планує його брати спочатку у лазню, а з літа – і на відкриту воду, аби приєднувався до їх компанії.

Олександр Жильченко почав моржувати з 20-річного віку. Людям, які хочуть загартовуватися, радить розпочинати моржування з літа – купання у холодній воді або з ранкових водних обтирань вдома. Далі – до ранкової зарядки додавати прогулянку по траві босоніж, а пізніше по снігу. Головне – напередодні проконсультуватися з лікарем, чи немає ніяких протипоказань для цього.

– А ще важливо, якщо ви почали моржувати, робити це систематично, – додає чоловік. – Якщо зробите перерву, це може обернутися частими недугами. Адже організм звикає до такого загартовування. Я це перевірив на собі.

Живе сім’я моржів недалеко від парку Топільче, тож у вихідні ранок починає саме з купання. Чоловіча половина мріє, що колись до них приєднається і їх матуся.

Джерело: Наш день

Вибір читачів за тиждень

Відео