У тернопільській філармонії згадували владику Василія (фото)

21 січня виповниться 10 років з дня смерті духовного наставника не одного покоління вірян, митрополита Василія (Боднарчука). З нагоди цієї події Тернопільська єпархія УПЦ КП зібрала знайомих, учнів та вірян в обласній філармонії, аби пригадати життєвий шлях владики та його мудрі настанови.

У концертному залі філармонії зібралися знайомі митрополита, його колишні учні, багатьом з яких він відкрив дорогу у служіння Богу. Прийшли на вечір пам’яті люди, окремі з яких знали владику особисто. Вшанувати пам’ять свого попередника завітав і архієпископ Тернопільський, Кременецький та Бучацький Нестор.

У теплій, майже родинній атмосфері, ведучі нагадували присутнім сторінки життєпису митрополита. Лунали спогади від знайомих і близьких владики Василія.

На вечорі всі мали змогу послухати голос митрополита: організаторам вдалося відшукати рідкісні відеозаписи церковних проповідей отця, на яких Василій нагадує, що лише в єдності - наша сила.

- Згадуючи владику Василія, можемо з впевненістю сказати, що те зерно, яке він засівав не тільки в душі людей, де Боже провидіння благозволило побувати йому на парафії, але й в юні душі семінаристів, лягло на добрий  ґрунт, виховало понад 300 священиків православної церкви. Тепер вони по всьому світу свідчать про сіяча свого, - такими словами пригадав владику Василія протоієрей Богдан Комарницький.

У залі лунали колядки та патріотичні пісні, адже за життя митрополит Василій не боявся бути патріотом своєї землі. Виконували музичні композиції хор кафедрального собору рівноапостольних Костянтина та Єлени УПЦ КП, хор церкви Преображення Господнього УПЦ КП і камерний хор церкви Різдва Христового. 

Довідка. Митрополит Тернопiльський i Бучацький Василій (в миру Iван Миколайович Боднарчук) народився 28 сiчня 1925 року в селі Iване-Пусте Борщiвського району Тернопiльської областi.

30 березня 1990 р. прийняв чернечий постриг в селі Михайлевичi. 31 березня 1990 р. хіротонісований на єпископа. У 1990 р. з благословення Святiйшого Патрiарха Київського i всiєї України Мстислава призначений на Тернопiльсько-Бучацьку кафедру.

21 січня 2006 р. (у суботу ввечері) на 81-му році життя митрополит Василій відійшов до Господа.

За час свого служіння владика Василій відвідав сотні парафій області, рукоположив понад 300 священиків та освятив понад 100 храмів.

Соломія ШАЛАЙ

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео