Проблеми демобілізованих бійців вирішують у «Центрі допомоги учасникам АТО»

Проблеми демобілізованих бійців завдяки «Центру допомоги учасникам АТО», який працює у Тернополі, вдається вирішувати набагато швидше.

Окрім того, це дозволяє оперативніше збирати допомогу для тих, хто ще перебуває на сході, у зоні АТО, каже керівник Центру, волонтерка Лілія Мусіхіна.

- Відколи розпочались бойові дії на сході, волонтери забезпечували армію усім необхідним. А тепер ми ще й перебрали на себе інші функції - допомагаємо демобілізованим бійцям і їхнім сім’ям, - розповідає вона. - Держава надає воякам цілий ряд соціальних гарантій. Допомогти їм реалізувати це право ми й намагаємося у «Центрі допомоги учасникам АТО».

Демобілізовані бійці, зокрема, мають право на отримання земельних ділянок, безкоштовне медичне забезпечення і санаторно-курортне лікування. Але для цього воякам треба представити низку документів, пояснює Голова громадської організації «Спілка бійців і волонтерів АТО «Сила України» Зеновій Гладчук.

- Ветеранам та інвалідам війни законодавство передбачає 22 пільги. Одна із них – позачергове отримання земельних ділянок для різних потреб, – пояснює він. – Це стосується і розпаювання земель сільськогосподарського призначення, і землі для ведення фермерського господарства чи садівництва, а також дачних ділянок, ділянок для індивідуальної забудови і під гаражі.

Для індивідуального будівництва у межах міста, за словами Зеновія Гладчука, вояки можуть отримати до 10 сотих (через брак вільної землі у Тернополі бійцям дають по 6 соток – прим.), для садівництва – до 12 сотих, для дачі – до 10 сотих, для фермерського господарства - до 2 га, для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 га.

- Умовою надання землі під гараж є обов’язкова наявність авто, - уточнює Зеновій Гладчук. – Інакше цю землю можуть перепродати.

Вояків просять гуртуватися і зголошуватися у «Центр допомоги учасникам АТО». Він працює у Штабі Самооборони Майдану Тернопільщини, що на вулиці Грушевського, 1. Контактні номери телефонів: 098-596-26-80 і 067-381-44-99.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео