Агро-новини 19 січня

Новини аграрного сектору.

Площі під технічними культурами збільшилися удвічі

В Україні за 25 років відбулася кардинальна зміна структури посівних площ, про це повідомив аналітик зернових ринків ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко, повідомляє прес-служба агентства.

За його словами, у 1990-2014 рр. в Україні відбулася кардинальна зміна структури посівних площ під сільгоспкультурами. Загальна посівна площа за цей період скоротилася на 16% і досягла у 2014 р. 27,2 млн га. При цьому істотно змінилися площі під окремими культурами.

«За 25 років більш ніж у 2,2 рази збільшилися площі під технічними культурами — до рекордних 8,4 млн га у 2014 р. З іншого боку, більш ніж в 5,7 рази скоротилися площі посіву кормових культур (до мінімального рівня 2,1 млн га)», — зазначив експерт.

Найбільш стабільними (у середньому на рівні 15 млн. га щорічно) залишаються площі під зерновими, але в їх структурі також є серйозні зміни, додав він.

«Зміна структури виробництва продукції рослинництва призвела до серйозної переорієнтації ринків. Так, наприклад, на зерновому ринку ще 15 років тому практично все зерно перероблялося всередині країни з метою забезпечення населення продовольством. На сьогодні частка зерна, що переробляється в Україні, знизилася до 45% від його валового збору. Таким чином, ринок став експортно оріентірованним. При цьому на експорт зерно поставляється в основному в якості сировини, а не продуктів переробки», — підкреслив експерт.

Особисті селянські господарства не трансформуються у фермерські — експерти

Вплив законопроекту №1599 від 23.12.2014 «Про фермерське господарство» щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» на власників особистих селянських господарств (ОСГ) можна спрогнозувати як мінімальний, якщо не нульовий, пишуть у «Дзеркалі тижня» члени-кореспонденти НАН України Олена Бородіна та Ігор Прокопа.

Обіцяна у поки що невідомо яких формах і обсягах додаткова державна підтримка не спонукатиме особисті селянські господарства трансформуватися у фермерські. Оформлення фермерського господарства і подальше набуття статусу сімейних фермерських господарств (СФГ) потребуватиме від них додаткових витрат коштів (податки, єдиний соціальний внесок, реєстраційні збори тощо), часу і зусиль на реєстрацію, ведення обліку, звітності тощо, а вигоди від цього будуть невідомими.

Щонайменше особисті селянські господарства — потенційні сімейні ферми — очікуватимуть на узаконення додаткової державної підтримки з тим, щоб оцінити її стимулюючий потенціал.

Що ж стосується діючих фермерських господарств, які не використовують найманої праці, то вони, очевидно, охоче набуватимуть статусу СФГ, щоб одержати додаткову підтримку.

В Україні змінилася стабільна 10-річна структура виробництва молока

Виробництво молока у 2015 р. скоротилося на 4%, пише «Інфагро».

За даними Держстату, випуск сировини за 2015 р. склав 10 682,4 тис. т, що на 450,4 тис. т менше (-4%), ніж у 2014 р.

Виробництво молока у сільгосппідприємствах за підсумками року становить 2 667,8 тис. т, що на 0,8% більше минулого періоду, а у господарствах населення — 8 014,6 тис. т, що на 5,5% менше 2014 р. У цілому у другому півріччі динаміка надоїв молока залишалася стабільною, тому підсумкові цифри не змінили ситуацію — зниження виробництва відбулося за рахунок скорочення обсягів у господарствах населення.

У той же час худобу у 2015 р. вирізали у всіх категоріях. Чисельність поголів'я корів в Україні на 1 січня склала 2 172,3 тис. голів, що на 4% менше минулого року (аналогія з виробництвом). Але скорочення у сільгосппідприємствах майже не поступається домогосподарствам — (-4,7%) і (-5,8%), відповідно.

Статистичні підсумки року дають розуміння про зміну структури виробництва молока в Україні, яка була досить стабільною останні 10 років. У 2015 р. відбулося різке скорочення у секторі населення, а також у категорії і економічно неефективних сільгосппідприємств. У той же час ферми з великим поголів'ям і успішним менеджерським підходом продовжили нарощувати продуктивність худоби, а деякі навіть поголів'я.

Така динаміка буде характерна і для 2016 р., при цьому виробництво молока ще більше скоротиться.

 Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео