«І пити воду, і пірнати в неї треба з вірою», – отець Василь Мокрицький (фоторепортаж)

Християни вірять, що на Водохреще вода набуває особливого сенсу і сили. Поки тернополяни святять воду в храмах, а  моржі купаються в ставі та «моржатнику», в селі Гаї Гречинські можна одночасно зробити і те, й інше. Саме тут сьогодні вперше освятили воду в купелі, яка наповнюється водою з «Живоносного джерела».

 Одразу після закінчення святкового богослужіння в новозбудованому дерев’яному храмі Святого Духа УПЦ КП, що в Гаях Гречинських недалеко від Тернополя, віряни спустилися до джерела, яке протікає під церквою. Тут і облаштували місце для купання. Праворуч – капличка на честь Ікони Божої Матері «Живоносне джерело» і саме джерело. Ліворуч – купіль. Посередині – дерев’яна церква на «містку».

Священик в крижаній воді з іконою – звична справа

Після освячення води настоятель храму Святого Духа Василь Мокрицький закликав всіх охочих зануритися в купіль. Для нього такі купання – не в новинку. Останніх декілька років отець Василь завжди на Водохреще  занурюється в освячену воду.

– Раніше мені доводилося їздити з паломницькими групами, то бували в таких місцях, де можна зануритися у воду. Звичайно, сказати людям «Ви йдіть зануртеся, а я подивлюся чи помолюся за вас» –  це неправильно. Так і зав’язалася традиція: йде священик – йдуть люди, –  поділився Василь Мокрицький з «Тереном». – Саме занурення у воду не є обов’язковим. Людина може вмитися водою або спожити її. Але багато людей вважають, що якщо зануритися у воду на Водохреще, то вони будуть здоровими цілий рік.

 Священик переконаний, що і пити освячену воду, і пірнати в неї потрібно з вірою  –   це не має бути змаганням чи розвагою.

Назбиралося з десяток охочих

Традиційно, спочатку у воду заходить священик з іконою, тричі занурюється, а вже потім занурюються всі бажаючі. Біля джерела в Гаях Гречинських назбиралося з десяток охочих зануритися у воду – від підлітків до людей старшого віку. А ще добрих два-три десятки залишилися «на березі» просто спостерігати за відчайдухами.

Соломія ШАЛАЙ

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео