На Водохреще тернополянам забракло гречності (фото)

У Тернополі традиційно 19 січня відбулось Водохреще - велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке православні і греко-католики щороку відзначають 18-19 січня.

Камера тернополянина, волонтера і науковця Ігоря Крочака охопила основні місцини Тернополя, де відбувалося святкове дійство. На ньому були і влада, і священичий чин духовенства, Маланка та Василь, козарлюги і козачки-«моржі» з клубу «Нептун», тернополяни і гості.

- Українці здавна вміли добре воювати і добре святкувати, - каже Ігор. – Надіюсь, ми цього не позбудемось ніколи.

Разом з тим тернополянин зауважив: «Єдине, чого нам бракує, - це уміння до кінця усвідомити себе поважними міщанами, як наші предки у XVI-XVII століттях. Не думаю, що вони так сильно штурхались біля посвяченої води, щоби налити у свій збаночок, що навіть не гляділи б на сцену, де семінаристи ставили веселе дійство Маланки та Василя!».

Ігор Крочак закликав галичан бути гречними. «Може, на другий рік трохи навчимося бути більш людянішими, а то цудо та й годі, - каже він. - Як ми один одного не називаємо, щоби тільки пропхатись до свяченої води! Перед гостями з Луганщини соромно! Ми ж такі з вами розумні, що, як казав персонаж актора Яковченка, крамар Сірко у фільмі «За двома зайцями», - розумні аж страшно… До розуму треба ще трохи вихованості.. Христос хрещається! В річці Йордані!!.

Фото Ігоря Крочака

 

Вибір читачів за тиждень

Відео