У дворі тернопільського музею встановлюють вежі з кулеметами

У Тернопільському історико-меморіальному музеї політичних в’язнів розпочалася реконструкція внутрішнього двору. Проект, за словами директора Ореста Савки, розроблений давно, але досі влада не знайшла грошей на його втілення. Тож до праці взялися козаки із козацько-десантного екологічного осередку ім. Дмитра (Байди) Вишневецького.

Генерал-хорунжий українського козацтва Володимир Мосейко розповів, що козаки привезли свої матеріали та інструменти, аби допомогти співробітникам музею відтворити у його дворі атмосферу тих часів, коли тут віддавали життя за Україну її кращі сини й дочки.

У кутах двора височітимуть дві спостережні вежі з муляжами кулеметів. Світло їхніх прожекторів падатиме на сцену, позаду якої поставлять вагон, яким перевозили колись в’язнів. За периметром двору натягнуть колючий дріт.

…Поки хлопці працювали, для них варився на вогнищі козацький обід: юшка й куліш. А ближче до вечора відбулася церемонія посвяти в козаки вояків АТО, тернополян Олега Рака та Михайла Бохняка. Її провів генерал-осавул Орест Савка.

— Мріємо, щоби той клаптик святої землі, за мурами якого свого часу розстріляли сотні людей, став центром національно-патріотичного виховання. Бо люди, котрі приїжджають до нас зі сходу чи з півдня України, не знають її історії того періоду, — каже Орест Іванович. — А це перший в Україні історико-меморіальний музей. Поблизу немає житлових будинків, тож тут могли б відбуватися театралізовані дійства, фестивалі стрілецької і повстанської пісні…

Голова обласної організації спілки офіцерів України, полковник Національної гвардії України Олександр Варакута, до речі, родом із Луганщини, наголосив, що система національно-патріотичного виховання в Україні занедбана, її негайно треба відновлювати. А один візит до музею політв’язнів може дати дітям більше, ніж тривалі виховні бесіди в стінах школи.

Джерело: vilne.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео