Антирабічної вакцини вже кілька місяців немає на Тернопільщині

Антирабічної вакцини вже кілька місяців немає на Тернопільщині та й у всій Україні. Запаси, які залишались ще із 2014 року, використали минулоріч. Нових доз міністерство охорони здоров’я не закупило. Медики пояснюють це тим, що вакцина від сказу була російського виробництва, через конфлікт між країнами її перестали закуповувати. Ліки інших виробників в Україні не зареєстровані.

Коли антирабічна вакцина з’явиться в аптеках та лікарнях – невідомо, міністерство на звернення лікарів не відповідає. Поки що ж люди, яких покусали тварини, повинні сподіватись на щасливий випадок чи везти вакцину із інших країн самостійно. Кілька доз вакцин, які медики тримають у резерві, кажуть,використають лише у критичних випадках. Антирабічна вакцина – не єдина, якої в Україні не зкупили. Схожа ситуація із вакцинами від правця та БЦЖ.

Неприємний випадок трапився у селі Несторівці Зборівського району із мамою тернополянки Зоряни Савчук.

– На неї напав пес без причини. Просто підійшов, вона несла сумку. Вона хотіла рукою відігнати – він вкусив. Укус був досить глибокий, на превеликий жаль, вона не запам’ятала, який то був собака,в тому і проблема. Через те, що нам невідомо, чи то чийсь собака, чи то дикий собака, – розказує донька потерпілої від укусу собаки Зоряна Савчук.

У лікарні жінці надали першу медичну допомогу та відправили додому. Вакцину, яку одразу колять в таких випадках, не ввели. Її просто немає.

– На разі нам сказали, що вакцини по цілій Україні немає, відповідно, сколоти немає що. Раніше цю вакцину постачали з Росії, відповідно, зараз через війну не постачають. Ну але ж можна домовитись з іншою країною.

Щоденно у Тернопільський травмпункт звертається одна-дві людини зі скаргами на укуси тварин, розповідає головний лікар Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. Медики лише обробляють рану, вакцинації антирабічною вакциною через її відсутність, вже два місяці не проводять.

– Це пов’язано не з тим, що в нас немає коштів на придбання вакцини, а пов’язано з тим, що в 2015 році МОЗ не було закуплено вакцини і взагалі на українському ринку в аптечній мережі не було антирабічної вакцини, -пояснює головний лікар Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський.

2015-й рік лікарня швидкої допомоги протрималась на минулорічних запасах антирабічної вакцини та імуноглобуліну, який теж колять у випадках укусів тваринами, отримували і канадську вакцину у вигляді спонсорської допомоги. Згідно з протоколами надання медичної допомоги такі ліки повинні вводитись усім, в кого є покус. Лікарі ж виходять із ситуації, яка склалась. Якщо собака, який вкусив, відомий, за ним спостерігають протягом 10 днів. Коли тварина не загинула – сказу немає. Вакцинувати обов’язково потрібно, коли покусав собака, якого неможливо відслідкувати в подальшому, чи підтвердилась підозра на сказ.

– Якщо, не дай Бог, стався би такий випадок, коли були би чітко виражені покази до вакцинації, то у нас в резерві на сьогоднішній день є 8 доз антирабічної вакцини. 8 доз вистачає для двох пацієнтів. В цьому році вже чуємо, що Міністерство вирішило питання закупівель вакцин і в найближчі дні в аптечній мережі лікувальних установ появиться вакцина, – каже Ярослав Чайківський.

Запас вакцини є і в області – 43 ампули антирабічної і 15 ампул імуноглобуліну. У обласному департаменті охорони здоров’я про те, коли з’явиться вакцина, не чули. Кажуть, міністерство охорони здоров’я на їх звернення не реагує.

– Є в нас на сьогоднішній день по окремих районах відповідна кількість ампул. І якщо виникає ситуація така, що дійсно є підтвердження сказу, після укусу тварин є лабораторне підтвердження, що тварина заражена, якщо в районі є вакцина проводимо вакцинацію, якщо нема – десь перепозичаємо, – розказує  директор департаменту охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук.

Офіційних роз’яснень, чому на українському ринку немає антирабічної вакцини, медики не отримували. Говорять, вакцина була російського виробництва, не зареєстрована в Україні. Інші виробники не постачають, тому її немає в аптечній мережі.

– Ми могли б проводити закупівлю через аптечну мережу, але в зв’язку з тим, що в нас немає зареєстрованого даного препарату, ми не можемо просто її закупити. Аптекоуправління готове придбати і кожна лікарня готова закупити, – додає Володимир Богайчук.

Чому Міністерство не зареєструє вакцину іншого виробника і не закупить тепер вже не через тендер, а через систему електронних закупівель – невідомо. Люди ж у відчаї нелегально везуть вакцину із сусідньої Польщі. В українських лікарнях її вводять, заручившись розпискою про згоду на вакцинацію. Адже ліків від сказу не існує. І наголошують, що везти таку вакцину треба обов’язково в сумці-холодильнику та з відповідним сертифікатом про термін придатності та іншими даними. Одна ампула закордонної вакцини коштує 40 євро. Для одного пацієнта їх потрібно 5-6.

– Ми на разі не шукаємо, але не дай боже, нам подзвонять з села, що пропав або здох, тоді прийдеться шукати людину, яка поїде в Польщу і нам купить цю вакцину, – каже донька потерпілої від укусу собаки Зоряна Савчук.

Джерело: tv4.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео