Жителі Кременця гуртуються проти появи у місті «дурдому»

Кременчан закликають не допустити реорганізації місцевого дитячого санаторію у диспансер для психічно хворих чоловіків, які зможуть вільно пересуватися містом.

У спільноті Типовий Кременець Вікторія Устимова-Петрук виклала повідомлення: «В нашому місті хочуть відкрити диспансер для ПСИХІЧНО ХВОРИХ ЧОЛОВІКІВ, які зможуть вільно пересуватися містом. ( На базі дитячого санаторію, що знаходиться по вул. Санаторійна). Якщо Вам не байдужа доля наших дітей і ваша безпека, просимо терміново прийти 25 січня о 14:00 на засідання у актовий зал Кременецької райдержадміністрації».

До повідомлення прикріплено звернення.

ЗВЕРНЕННЯ

Шановні органи державної влади та місцевого самоврядування! До Вас звертаються жителі м. Кременець Тернопільської області з таких підстав:

У місті Кременець Тернопільської області по вул. Санаторна, буд. 39 розміщений «Кременецький обласний комунальний дитячий психоневрологічний санаторій». Даний заклад обслуговують близько 60 штатних працівників (спеціалістів відповідного рівня). За час існування цього санаторію він постійно максимально був заповнений дітьми, які потребували відповідного оздоровлення та лікування, а влітку - створювалися додатково ще й оздоровчі табори для всіх охочих дітей. Доречно буде зауважити, що цей санаторій розміщений у заповідній зоні, на території Кременецького ботанічного саду, де зібрані рідкісні породи дерев, в чистій екологічній зоні. І сам санаторій, і його територія облаштовані саме для комфортного перебування там дітей.

На сьогоднішній день, як нам достеменно стало відомо, органами обласного місцевого самоврядування лобіюється питання закриття даного санаторію і на його базі створення диспансеру для психічно хворих дорослих чоловіків, які би могли вільно пересуватися містом. Підставою для закриття дитячого санаторію, з їх слів, є нерентабельність утримання такого санаторію, оскільки там перебуває 10-15 дітей, а обслуговуючий штат працівників - близько 60 осіб. Однак такі твердження не відповідають дійсності. Заниження чисельності дітей, які перебувають у даному дитячому санаторії, відбувається планово на протязі певного відрізку часу і є штучним. Недолуге керівництво санаторієм і постійні чвари в колективі забирають весь вільний час і не дають змоги займатися дітьми і санаторієм. Як доказ штучного створення керівництвом передумов до заниження кількості дітей, які перебувають у санаторії, є статистичні дані району. Відтак, згідно з цими даними, лише у Кременецькому районі перебуває на обліку близько 4,5 тисяч дітей, захворювання яких створюють загрозу для набуття інвалідності, а тому потребують відповідного лікування і оздоровлення. А оскільки «Кременецький обласний комунальний дитячий психоневрологічний санаторій» є  закладом обласного підпорядкування, питання його нерентабельності є взагалі абсурдним.

Від себе ж хочемо додати , що всі мешканці прилеглих вулиць, що межують із дитячим санаторієм, як і значна громада міста, категорично проти створення на базі дитячого санаторію диспансеру для психічно хворих дорослих чоловіків, які би могли вільно пересуватися містом. Закриття дитячого санаторію є грубим порушенням, оскільки вся його база налаштована для дітей, створені всі передумови для їх перебування, лікування і оздоровлення. Діти мають п’ятиразове харчування, відповідні умови проживання, проводять час на свіжому повітрі в екологічно чистій зоні.

Враховуючи вище викладене, наполегливо звертаємося до вас з категоричним проханням почути нашу вимогу, почути думку і бачення громади щодо закриття діючого дитячого санаторію, а також вжити всіх необхідних, негайних і належних заходів щодо нормального функціонування санаторію. Вимагаємо звернути увагу на той факт, що грубо порушуються норми Закону України «Про охорону дитинства», Конвенції ООН «Про права дитини».

Звернення адресоване Президенту України, Кабінету Міністрів України, Міністерству охорони здоров'я України, Міністерству освіти і науки України, Тернопільській ОДА та обласній раді, Кременецькій РДА та міській раді.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео