Як вберегтися від захворювання на грип

Тернопільщина перебуває у передепідемічному стані. Поріг захворюваності поки не перевищений, крім Тернопільського району. Тернопільський обласний комунальний Центр здоров’я та обласна санітарно-епідеміологічна станція закликають бути обережними та вживати профілактичні міри.

Збудниками гострого інфекційного захворювання – грипу є віруси типу А, В, С. Передається він від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Тобто, через повітря, розмовляючи, кашляючи або ж чхаючи.

Симптомами грипу є різке підвищення температури, головний біль, пітливість, біль у м’язах і суглобах, першіння в горлі, а також нежить і кашель, які з’являються згодом.

Спеціалісти радять не виходити з дому, коли відчуваєте нездужання та негайно викликати лікаря: «Хворому слід суворо дотримуватися постільного режиму та виконувати призначення лікаря. Йому потрібно виділити окреме ліжко, рушник, білизну, посуд, а приміщення, де він перебуває прибирати вологим способом і провітрювати протягом 15-20 хвилин не менше 4-рьох разів на добу. Особам, які доглядають хворого, закривати ніс і рот марлевою пов’язкою, яку декілька разів на день прасувати гарячою праскою».

Центр здоров’я та обласна санітарно-епідеміологічна станція пропонують для ефективного подолання хвороби скористатися народними методами лікування:

·         Вживати препарати, які містять багато вітаміну С (сушені ягоди шипшини, квашена капуста, ківі, болгарський перець, чорна смородина, малина, цитрусові).

·         Пити велику кількість теплої підкисленої рідини (чай з малини, липовий чай з лимоном, журавлиний морс, натуральні фруктові соки).

·         Робити інгаляції з рослин, які мають фітонцидну дію (цибуля, часник, бруньки берези, хвоя із сосни).

·         При нежиті закапувати ніс сумішшю бурякового соку з медом (співвідношення 2:1) 5-6 разів протягом дня. Гарний ефект досягається при введенні свіжого соку алое у ніздрі по 5 капель через кожні 2-3- години протягом 2-3 днів.

Джерело: ternopil.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео