Професійне свято у Тернопільської митниці і Кріштіану Рональдо (фото)

Хто працює на Тернопільській митниці? Які товари через неї перевозять? Як борються із корупцією? І до чого все-таки Кріштіану Рональдо?

Про це і не тільки «Терен» розпитав у виконуючої обов’язки начальника Тернопільської митниці Державної Фіскальної Служби в області Оксани Антонович.

Жінки на митниці працюють там, де потрібна точність

Міжнародний день митника відзначають сьогодні, 26 січня, адже перша сесія Ради митного співробітництва розпочала роботу у столиці Бельгії - Брюсселі саме 26 січня 1957 року. Україна до Конвенції про створення Всесвітньої митної організації приєдналася лише у 1992 році. Відтоді у нас теж відзначають професійне свято – День митника. Щоправда, останнім часом – доволі скромно.

- Раніше у цей день ми кожного року влаштовували КВНи, брейн-ринги, концертні програми, - розповідає пані Антонович. - Проте відтоді, як у нашій країні військові дії, митниця відзначає своє професійне свято дуже скромно. Цього року ми також проведемо лише урочисті збори. Деякі працівники отримають чергове звання. От і все...

З митницею знайомлять студентів

- Більшість працівників митниці – чоловіки. Як вдається керувати таким колективом?

- Я обіймала посаду першого заступника Тернопільської митниці. Фактично, я ці обов’язки досі і виконую. Начальником я є лише три місяці. Думаю, це тимчасова моя посада.

Дійсно, на нашій митниці переважно працюють чоловіки. Їх 45, а жінок – лише 22. Якось так складається у моєму житті, що я здебільшого працюю у чоловічих колективах. Роботу на нинішній посаді я швидше назвала б не керівництвом, а співпрацею. У нас  розподіл відбувся таким чином, що на оперативних, складних посадах працюють чоловіки, а жінки – там, де потрібна скрупульозність, виваженість, точність. Тому жінки працюють здебільшого у бухгалтерії, канцелярії.

- Яка у вас освіта? Як потрапили на митницю?

- Я закінчила Львівський торговельно-економічний інститут. За фахом – товарознавець. До функціональних обов’язків першого заступника входив контроль усього економічного напрямку діяльності митниці. Тобто всі питання митного оформлення – це якраз була моя робота. 

«Кожну людину я знаю із першого дня її роботи»

- Усі знають про молодого керівника Одеської митниці. Проте виявляється, моду на жінок-керівників започаткували у Тернополі. Чи зустрічалися ви із 26-річною Юлією Марушевською?

- Ну, таку моду започаткували не у Тернополі і навіть не в Одесі. Посаду першого заступника жінки займали на багатьох українських митницях. І керівниками були жінки задовго до Марушевської (посміхається – прим.). Безпосередньо з Юлею ми не перетиналися, тому особисто не знайомі. Але, звісно, обмінювалися вітальними листівками, робочими листами. Думаю, Юлії набагато складніше, як мені…

- Не секрет, що Юлію Марушевську призначили на Одеську митницю, аби побороти там корупцію. А як ви вирішуєте такі проблеми, якщо вони є?

- Такі проблеми, напевно, виникають сьогодні у кожній державній структурі. Але мені набагато простіше, як Юлії. У нас штат невеликий. Кожну людину знаю з першого дня її роботи на митниці. Тих, хто працює 15-20 років, ми вже добре вивчили. Аби не було випадків корупції, вживаємо чимало заходів.

Я не можу сказати, що у нас ця проблема, тобто корупція, стоїть гостро чи існує взагалі. Однак профілактичні заходи ми проводимо постійно. Обов’язок проведення таких заходів лежить безпосередньо на керівниках підрозділів. Працює власна служба безпеки. Ми проводимо бесіди, наради. При цьому питання №1 – запобігти корупційним діям. У нас є «гарячі лінії», у ДФС працює сервіс «Пульс». На ці номери можна звертатися усім суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності, будь-яким громадянам, які мають якісь зауваження до роботи митників. За нагоди, я прошу телефонувати безпосередньо мені і повідомляти про факти, які хоч якимось чином могли б нагадувати неправомірні дії чи провокувати корупційні вчинки.

- Знаю, що на митниці працюють не лише люди. Ви маєте хвостатого «підлеглого». Для чого на митниці потрібні собаки?

- Ми маємо пса породи лабрадор. Кличка у нього – Кріштіану Рональдо. Але ми всі його кличемо Ронік. Це дуже добродушний собака. У нас він «працює» із 2012 року. Навчений Ронік на пошук наркотичних засобів рослинного походження. Пес досліджує транспортні засоби, які прибувають на митницю, а також вантажі. Наразі він нічого не знайшов, і це добре. Адже є надія, що до нас цим шляхом наркотичні засоби не потрапляють.

Ронік має власний «робочий кабінет». Для нього відвели досить велику територію, де він завоював собі авторитет. Пес дуже любить грати у м’ячик, тішиться усім відвідувачам, хто би не прийшов до нього. 

У Збаражі і Чорткові діють митні пости

- Тернополяни знають про ваш головний офіс на вулиці Текстильній. Але ж у вас є ще два митних пости?

- Так, у Збаражі і Чорткові. Їх створили, аби було зручніше підприємцям. Адже багатьом їхати за оформленням митних вантажів у Тернопіль складно. А так керівники постів наділені майже усіма повноваженнями, які має митниця. Вони можуть приймати більшість рішень на місці, без «контакту» з Тернополем. Це зручно і пришвидшує сам процес оформлення.

- Що саме ввозять в Україну через Тернопільську митницю?

- Дуже широкий асортимент товарів. Найбільш бюджетоформуючими, напевно, є сільськогосподарська техніка і запасні частини до неї, а також мінеральні добрива. Немає в цьому нічого дивного, адже у нас – аграрна область. Утім, завозять через нашу митницю і медпрепарати, і сировину для виробництва, і скло для виготовлення склопакетів.

Є в нас чимало підприємств, які завозять на територію області сировину для переробки, а потім вивозять за кордон уже готову продукцію. Це, як на мене, позитивно для нашої області, адже забезпечує людям робочі місця. Завозять у великих обсягах також фрукти і морожену рибу.

- А це правда, що надходження від митних платежів зросли майже на 72%?

- Завдяки торговельній активності підприємців-учасників зовнішньоекономічної діяльності Тернопільська митниця дійсно перерахувала до бюджету майже 810 млн грн, що на 338 млн грн, або майже на 72% більше, ніж за такий же період торік.

Найбільше податків сплатили при митному оформленні мінеральних дрібнокристалічних добрив, машин і механізмів для збирання або обмолоту сільськогосподарських культур, а також свіжомороженої риби. Можливо, останній продукт був таким популярним через піст, адже наші люди дотримуються його вимог.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

«Терен» приєднується до вітань, які надходять сьогодні на адресу тернопільських митників. Бажаємо їм успіхів у справах, зростання економіки краю та мирного неба в Україні!

 

Вибір читачів за тиждень

Відео