У Тернополі переселенців закликають об'єднатися для вирішення проблем

Вже майже два роки триває війна на Донбасі, сотні тисяч мешканців цих регіонів покинули домівки і майно та переїхали на нове місце проживання. Близько 2700 переселенців проживають на території Тернопільської області.

Першочерговими потребами в житлі та гуманітарній допомозі переселенці задоволені, але назрівають проблеми іншого плану:
 - регулярне надання необхідної повноцінної інформації для внутрішньо переміщених осіб;
- питання реалізації права власності на нерухомість на залишених територіях, виділення землі на нових територіях;
- можливість повноцінної реалізації прав переселенців як членів громад, трудових колективів, як виборців;
- протидія їх дискримінації на нових місцях проживання та на роботі;
- реалізація юридичного та правового забезпечення інтеграції вимушено переміщених осіб (ВПО)  у нове середовище;
- захист інтересів переселенців, які постраждали від конфлікту в судах;
- внесення  позитивного внеску в розбудову Української держави.
- надання громадського сприяння в розробці та реалізації довгострокової стратегії розвитку Української держави;
- забезпечення позитивного впливу переселенської спільноти на створення стратегічних інститутів нового типу, на формування високих громадянських якостей нових поколінь.

"І тут, на моє глибоке переконання, яке опирається на досвід інших регіонів, переселенці здатні допомогти собі самі. Як кажуть: порятунок потопаючого – справа рук самого потопаючого. Переселенці, які проживають на Тернопіллі повинні самоорганізуватись у спільноту, позначити своє об’єднання у правовому полі. Така організація налагодить конструктивний діалог з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, міжнародними організаціями, лобіюватиме їхні інтереси на всіх рівнях. Дасть можливість створити бази даних про всіх постраждалих, включаючи майнові та матеріальні претензії. Дозволить вести законотворчу діяльність шляхом участі в розробці низки законодавчих актів про права переселенців, створювати державні програми де будуть враховані всі нюанси вирішення проблем переселенців, сприяти в забезпеченні виборчих прав вимушених мігрантів, забезпечення їхнього представництва в органах управління територій з особливим статусом та звільнених територій",- говорить радник міністерства соціальної політики Жигунова Ірина.

"Отож, я закликаю громадян України, що тимчасово виїхали з Криму, Луганської та Донецької областей через небезпеку для життя і здоров’я, та проживають на території Тернопільської області - об’єднатись для  вирішення проблем по відновленню конституційних прав і свобод всіх, хто постраждав внаслідок окупації частини українських територій. Економічний та духовний розвиток країни через єднання нації та реформування взаємовідносин влади і народу.  Готова виступити координатором та допомогти", - додає пані Ірина.
Тел. 097 38 49 602  Жигунова Ірина. 

Джерело: te.20minut.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео